ГоловнаСвіт

В Ізраїлі занепокоєні зростанням проросійських настроїв приїжджих

Передачі російського телебачення продовжують дивитися 44,5% ізраїльтян російського походження.

В Ізраїлі занепокоєні зростанням проросійських настроїв приїжджих
Фото: twitter/МИД России

В останні роки в Ізраїлі збільшується число наочних свідчень підтримки частиною ізраїльських громадян політики керівництва Росії й особисто Володимира Путіна. Деякі бізнеси використовують таке ставлення частини громадян до Росії в комерційних цілях.

Про це повідомляє NEWSru.co.il

Відбувається це на тлі розколу серед російськомовних ізраїльтян з питання про ставлення до анексії Криму Росією в 2014 році та різної оцінки трагічних подій на сході України, де тривають бойові дії і утворилися так звані "ЛНР/ДНР".

Багатьох ізраїльтян турбує зростання популярності особистості Сталіна в Росії, а також активізація сталіністів в Ізраїлі. У зв'язку з цим видання нагадує про скандали останніх років з приводу реклами з зображенням "вождя народів", сталінським прапором на дитячому заході, появою у продажу "сталінських" вин тощо.

Деяких ізраїльтян дратують і "георгіївські" стрічки, які віднедавна почали сприйматися як певний символ "русского мира".

Навіть саме слово "російський" викликає відторгнення у частини російськомовних ізраїльтян, які наголошують, що вони такі самі євреї, як і інші громадяни єврейської держави.

На вибір позиції впливають такі фактори, як країна походження, місце народження, освіта, життєвий досвід репатріанта і т. д. Важливу роль у формуванні світогляду відіграють російські та українські ЗМІ, доступні в Ізраїлі.

Нещодавно проведене NEWSru.co.il опитування "Телевізійні звички російськомовних ізраїльтян" показало, що передачі російського телебачення продовжують дивитися 44,5% читачів видання, українського - 11%.

При цьому, за результатами опитування "Ізраїль, його друзі та вороги", що його проводило NEWSru.co.il в 2016 році, тільки 10% читачів назвали Росію другом Ізраїлю, 32% зарахували Росію до ворогів Ізраїлю, 56% вибрали відповідь: "Не друг і не ворог". 29% вважають, що Ізраїль повинен визнати Крим частиною території Росії. За зміцнення відносин із Росією висловилися 49%, за зміцнення відносин з Україною - 34% респондентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram