ГоловнаСвіт

В Ісландії проходять дострокові парламентські вибори

Їх призначили у зв'язку зі скандалом, в центрі якого опинився прем'єр Бенедиктссон.

В Ісландії проходять дострокові парламентські вибори
Фото: EPA/UPG

В Ісландії у суботу, 28 жовтня, проходять парламентські вибори - другі за останній рік.

Їх призначили у зв'язку зі скандалом, в центрі якого опинився прем'єр-міністр країни Б'ярні Бенедиктссон. Як зазначає "Німецька хвиля", батько Бенедиктссона намагався видалити зі спеціального кримінального реєстру дані про людину, засуджену за зґвалтування, і яка вже відбула термін покарання. Невелика ісландська партія "Світле майбутнє" звинуватила консервативну Партію незалежності, очолювану прем'єром, у спробі приховування.

Останні опитування громадської думки показують, що Партія незалежності йде поруч з Рухом лівих "зелених", вони можуть набрати від 20 до 25 відсотків голосів. За даними інших соцопитувань, у Бенедиктссона мало шансів залишитися на посаді глави уряду, а в коаліцію, крім лівих "зелених", можуть увійти Соціал-демократичний альянс і Піратська партія.

Всього на проходження в парламент можуть розраховувати не менш ніж вісім партій.

Попередні вибори відбулися рік тому, 29 жовтня 2016 року. Їх виграла Партія незалежності на чолі з Б'ярні Бенедиктссоном (29% голосів). "Зелені" ліві отримали 15,9% голосів, "пірати" - 14,5%. Коаліція була сформована Партією незалежності, Партією реформ і "Світлим майбутнім".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram