ГоловнаСвіт

США розсекретили майже 3 тис. документів про вбивство Кеннеді

Деякі файли на прохання Дональда Трампа не публікувалися.

США розсекретили майже 3 тис. документів про вбивство Кеннеді

Національний архів США оприлюднив майже 3 тис. раніше засекречених документів про вбивство 35-го президента Джона Кеннеді. Всі файли доступні на сайті агентства.

"У Національному архіві сьогодні було опубліковано 2891 запис, пов'язаний з убивством президента Джона Ф. Кеннеді, який підпадає під дію Акту про збори матеріалів про вбивство президента Джона Ф. Кеннеді (.pdf) 1992 року", - йдеться в пояснювальній записці до архіву.

З прес-релізу випливає, що президент Дональд Трамп на прохання виконавчих органів і відомств країни вирішив тимчасово не публікувати деякі документи з секретного архіву, які можуть завдати шкоди національній безпеці США. Голова держави, йдеться в повідомленні, доручив відомствам внести правки в певні файли, "що необхідно для того, аби уникнути шкоди військовій обороні, розвідувальним операціям, правоохоронним органам або зовнішній політиці".

"Ідентифікована шкода настільки серйозна, що переважує суспільний інтерес до розкриття", - наголошено в поясненні Національного архіву.

Наприкінці жовтня минає 25-річний термін секретності архіву документів про вбивство Кеннеді. До цього влада США вже публікувала деякі файли з нього - попередня порція архіву була опублікована 24 липня і містила 3,9 тисячі документів. Вони також доступні на сайті архіву. Ще кілька тисяч документів буде опубліковано до кінця квітня 2018 року.

За словами джерел Reuters в американському уряді, Трамп дав урядовим установам 180 днів на обґрунтування тимчасової заборони на публікацію решти документів у справі Кеннеді.

В останні кілька тижнів з'являлися повідомлення, що уряд США може перешкодити публікації ще однієї частини архіву справи про вбивство Кеннеді. Так, 21 жовтня джерела видання Politico повідомляли, що в деяких документах міститься інформація про недавні спецоперації американської розвідки, оприлюднення якої може зашкодити безпеці США. Американський лідер на це відповів готовністю розкрити засекречені файли стосовно Кеннеді.

Джон Фіцджеральд Кеннеді, 35-й президент США, був смертельно поранений 22 листопада 1963 року під час своєї поїздки в техаський Даллас. Він помер від пострілів зі снайперської гвинтівки. Спецкомісія тоді дійшла висновку, що голова держави став жертвою стрільця-одинака Лі Харві Освальда, який, своєю чергою, був також убитий через два дні після смерті президента: злочинця застрелив під час переведення у в'язницю власник нічного клубу Джек Рубі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram