ГоловнаСвіт

Додон: "Приведення до присяги міністра оборони порушує допустимі межі політичної легітимності"

Президент Молдови має намір провести дострокові парламентські вибори і домогтися переходу на президентську форму правління.

Додон: "Приведення до присяги міністра оборони порушує допустимі межі політичної легітимності"
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон виступив із заявою у зв'язку з приведенням до присяги нового міністра оборони Еуджена Стурзи.

Відповідну заяву опубліковано на сайті президента. 

"Режим впаде в яму, яку він риє для інших.

Приведення до присяги міністра оборони виходить за рамки політичної легітимності і демонструє, як безсилля змушує владу робити серйозні помилки.

Не дозволяючи уряду демократів управляти діями президента, ми змусили їх використовувати останній підконтрольний їм інструмент - Конституційний суд.

Але прецедент, який демократи наважилися створити, стане інструментом, від якого вони самі постраждають. Вони будуть вражені бумерангом, який самі ж і запустили.

Упевнений, що ці методи не знайдуть розуміння ні всередині країни, ні за її межами. Вони можуть називатися чим завгодно, тільки не демократією.

Запевняю громадян та іноземних партнерів у тому, що й надалі ні уряд, ні парламентська більшість демократів не зможуть чинити політичний тиск на президента країни. Я отримав мандат від народу і буду підкорятися тільки народу.

І відправити мене у відставку з поста президента може тільки народ, а не хтось інший. Уряд демократів не може відправити мене у відставку, як би їм того не хотілося.

Тепер усі громадяни змогли переконатися в необхідності переходу до президентської держави, де безпосередньо обраний голова країни має додаткові повноваження, передбачені в Конституції, як того вимагає політична логіка.

Дострокові парламентські вибори, соціалістична парламентська більшість і президентська держава залишаються єдиним рятувальним рішенням для Молдови.

У зв'язку з цим:

- Ми проведемо велику інформаційну кампанію і здійснимо збір підписів на підтримку президентської держави.

- Я не піддамся тиску і не буду підписувати те, з чим я не згоден і що завдає шкоди інтересам держави. Я буду до кінця боротися за інтереси громадян.

- Ми будемо проводити соціальні акції з метою підтримки простих людей, які потребують допомоги. Щотижня ми будемо в селах і районах країни разом із нашими громадянами.

- На наступних виборах соціалісти отримають парламентську більшість.

Усе, що нас не збиває з ніг, робить нас сильнішими. Всупереч всім їхнім зусиллям, вони в фіналі зазнають нищівної поразки".

Нагадаємо, кандидатуру Стурзи на посаду міністра оборони  запропонував уряд 12 вересня нинішнього року, однак президент Ігор Додон відмовився підписати указ про його призначення на цю посаду. Після повторної відмови президента підписати відповідний указ уряд звернувся до Конституційного суду (КС) за роз'ясненнями.

КС Молдови обмежив повноваження Додона, ухваливши, що указ про призначення міністра оборони Молдови замість президента підпише спікер парламенту Андріан Канду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram