ГоловнаСвіт

КС Молдови обмежив повноваження президента Додона

Указ про призначення міністра оборони Молдови замість президента підпише спікер парламенту.

КС Молдови обмежив повноваження президента Додона
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Указ про призначення міністра оборони Молдови замість президента Ігоря Додона підпише спікер парламенту Андріан Канду.

Цю інформацію Newsmaker.md підтвердили в прес-службі парламенту. 

Указ про призначення головою Міноборони Еуджена Стурзи, кандидатуру якого двічі відкинув президент Ігор Додон, може бути підписаний уже завтра, 24 жовтня.

Як повідомили NM у прес-службі парламенту, Канду може підписати указ про призначення Стурзи 24 жовтня. До цього часу з адміністрації президента в парламент мають надійти всі необхідні, відповідно до процедури, документи. Якщо указ буде підписано, того ж дня Стурза може скласти присягу і вступити на посаду.

Конституційний суд (КС) Молдови 20 жовтня розглянув запит уряду, в якому Кабмін просив визначити обставини, за яких виправдане тимчасове виконання обов'язків президента країни при схваленні кандидатури міністра оборони. Також Кабмін попросив КС призначити того, хто виконає ці обов'язки.

КС ухвалив, що обставиною, за якої виправдане тимчасове виконання обов'язків голови держави, є факт відмови Ігоря Додона виконувати свої конституційні обов'язки. Зокрема, вважають конституційні судді, президент був зобов'язаний затвердити кандидатуру міністра оборони Еуджена Стурзи, яку двічі запропонував прем'єр-міністр.

При цьому в своїй постанові від 20 жовтня КС не вказав, хто точно повинен підписати указ за президента - спікер парламенту чи прем'єр-міністр.

Раніше, 17 жовтня, КС вирішив, що в разі відмови президента призначити запропонованого Демпартією міністра оборони, це можуть зробити спікер чи прем'єр без згоди та участі президента.

Коментуючи рішення КС, Додон заявив, що не визнає призначеного таким чином міністра оборони. Рішення Конституційного суду він назвав узурпацією влади і пообіцяв, що правляча Демпартія і КС "відповідатимуть за всю їхню безбожність".

Нагадаємо, минулого тижня Додон зажадав розпуску парламенту і переходу на президентську форму правління.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram