ГоловнаСвіт

Грузія передала Нідерландам ракету ЗРК "Бук" для розслідування катастрофи МН17

Відповідний запит надійшов у Головну прокуратуру Грузії ще в січні 2016 року.

Грузія передала Нідерландам ракету ЗРК "Бук" для розслідування катастрофи МН17
Фото: EPA/UPG

У відповідь на прохання допомогти в розслідуванні катастрофи малайзійського "Боїнга" в небі над Донбасом у 2014 році Грузія передала Нідерландам одну ракету ЗРК "Бук".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Головну прокуратуру Грузії.

Відповідне прохання від Міністерства безпеки та юстиції Нідерландів на підставі європейської конвенції "Про правову взаємодопомогу у кримінальних справах" від 1959 року і її додаткових протоколів надійшло в Головну прокуратуру Грузії ще в січні 2016 року.

У прокуратурі повідомили, що голландській стороні було передано один екземпляр ракети типу 9M38M1 зенітної ракетної системи "Бук".

"Грузинська сторона задовольнила прохання і надала відповідну правову допомогу Нідерландам відповідно до зобов'язань за вказаною вище конвенцією і резолюцією Радбезу ООН № 2166", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам Куала-Лумпур (Малайзія), було збито в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що авіалайнер було збито ракетою серії 9M38, запущеною з самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR доставлена в Україну з Росії і, після того, як її використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, була знову повернута на територію РФ.

У середині листопада 2016 року міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай заявив, що вже ідентифіковано імена 100 підозрюваних, причетних до трагедії, і вони будуть названі до початку 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram