ГоловнаПолітика

Порошенко: Україна буде максимально сприяти Нідерландам у справі МН-17

Президент нагадав, що Росія заблокувала створення міжнародного трибуналу під егідою ООН.

Порошенко: Україна буде максимально сприяти Нідерландам у справі МН-17
Фото: Сергей Нужненко

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна буде максимально сприяти Нідерландам у притягненні до відповідальності винуватих у катастрофі літака МН-17 на Донбасі.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Сьогодні уряд Нідерландів оголосив рішення про те, що кримінальне провадження у справі про збитий літак Малазійських авіаліній рейсу МН-17 буде здійснюватися в рамках національної юрисдикції Нідерландів. Цей механізм притягнення винуватих до відповідальності за вчинення жахливого злочину був розроблений країнами-учасниками Спільної групи з розслідування - Австралією, Малайзією, Бельгією, Нідерландами і Україною", - написав Порошенко.

Він наголосив, що Україна буде максимально сприяти і надавати допомогу Нідерландам для якнайшвидшого покарання винуватих.

"Хочу нагадати, що саме Росія заблокувала створення міжнародного трибуналу під егідою ООН. Тому вірю в справедливість, неупередженість та об'єктивність нідерландського правосуддя!" - наголосив президент.

Нагадаємо, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейсМН-17 Амстердам - Куала-Лумпур (Малайзія), збили в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що авіалайнер було збито ракетою серії 9M38, запущеною з самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідна вогнева установка BUK-TELAR доставили в Україну з Російської Федерації, але після того, як її використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, знову повернули на територію РФ.

У середині листопада 2016 року міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай заявив, що вже ідентифіковано імена 100 підозрюваних, причетних до трагедії, і їх буде названо до початку 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram