ГоловнаСвіт

У Держдумі РФ вирішили списати кримчанам борги перед українськими банками

"Борг або частина боргу до 5 млн рублів підлягає безумовному списанню".

У Держдумі РФ вирішили списати кримчанам борги перед українськими банками
Фото: EPA/UPG

Держдума Росії прийняла в другому читанні поправки до закону про погашення боргів жителів анексованого Криму перед українськими банками (422-ФЗ).

Про це пише "Коммерсант". Відповідно до закону, вимагати погашення боргу зможуть лише акредитовані при Фонді захисту вкладників російські компанії, які викупили борги в українських банків. На цей момент у ФЗВ акредитовані чотири компанії, вони скупили понад 1 млрд рублів боргів кримчан.

Фонд захисту вкладників перейде в розпорядження окупаційної влади Криму, при цьому Агентство зі страхування вкладів має перерахувати до фонду 1,5 млрд рублів невитраченого майнового внеску.

У Криму і Севастополі вже готують регіональний проект. За інформацією видання, в цьому проекті планують записати, що борг або частина боргу до 5 млн рублів підлягає безумовному списанню.

Закон 422-ФЗ було ухвалено наприкінці 2015 року.

Нагадаємо, в травні 2014 року Нацбанк заборонив банкам працювати в Криму, тому в умовах російської окупації банки не можуть функціонувати відповідно до закону.

До 1 січня 2015 року банки в Криму могли працювати за українськими правилами, але для цього їм треба було повідомити про бажання продовжувати роботу російський ЦБ і надати йому дані про своїх вкладників і кредиторів. Ці вимоги суперечать чинним правилам НБУ, і їх виконання може призвести до санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram