ГоловнаСвіт

Держдума запропонувала саджати на 15 років за схиляння до самогубства в соцмережах

Стаття про схиляння до суїциду з'явилася в кримінальному кодексі РФ всього півтора місяця тому.

Держдума запропонувала саджати на 15 років за схиляння до самогубства в соцмережах
Фото: Misanec.ru

У Державну думу російської Федерації внесено законопроект, що передбачає збільшення кримінального покарання за схиляння до самогубства більш ніж удвічі - до 15 років позбавлення волі, повідомляє Бі-бі-сі.

Стаття про схиляння до суїциду з'явилася в кримінальному кодексі РФ всього півтора місяця тому.

Схиляння до самогубства (сюди зараховують сприяння суїциду будь-якими способами, які не зазначені в статті "доведення до самогубства"), зараз карається позбавленням волі на строк до шести років, доведення до самогубства на термін - до восьми років.

Згідно з поправками, термін позбавлення волі за схиляння до самогубства або сприяння йому, якщо воно в результаті сталося, пропонується встановити від п'яти до 10 років (зараз - до п'яти років) позбавлення волі.

Якщо в результаті такого схиляння або сприяння у вбивстві загинула дитина або вагітна жінка, то пропонується встановити покарання у розмірі від шести до 12 років позбавлення волі (зараз - до шести років).

Крім того, пропонується ввести додаткове покарання, якщо схиляння до самогубства дітей або вагітних стосувалося не одного, а двох і більше осіб. У цьому випадку депутати пропонують саджати винних на термін від восьми до 15 років.

Крім того, автори законопроекту пропонують посилити покарання за "організацію діяльності, спрямованої на спонукання" до самогубства через інтернет - від п'яти до 15 років (зараз - до шести років).

Широке обговорення "груп смерті" і гри "Синій кит" почалося після публікації в 2016 році матеріалів "Нової газети", яка стверджувала, що від рук суїцидальних паблік загинули більш ніж сто підлітків. Такі цифри суперечать офіційній статистиці МВС РФ.

Як повідомлялося 25 квітня, "групи смерті" довели до самогубства чотирьох українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram