ГоловнаСвіт

Греція просить ЄС звільнити її від системних перевірок на кордоні

Влада Греції скаржиться на недоліки інфраструктури і збільшення трафіку в аеропортах.

Греція просить ЄС звільнити її від системних перевірок на кордоні
Фото: clccharter.org

Греція вдруге за останні чотири місяці подала заяву в інститути Євросоюзу з проханням звільнити країну від обов'язку виконувати систематичні перевірки на своїх кордонах.

Про це повідомляє Ekathimerini.

"У документі, який минулого тижня надіслали в Європейську комісію, Європейську прикордонну службу Frontex і країнам-членам ЄС, грецька поліція (ELAS) просить про 18-місячне призупинення зобов'язань щодо введення нових і жорстких перевірок на кордонах - відповідно до поправок у Шенгенський кодекс, які набули чинності у квітні", - йдеться в повідомленні.

Влада Греції пояснює своє прохання недоліками інфраструктури та збільшенням трафіку в 12 аеропортах по всій країні, включаючи міжнародний аеропорт Афін.

Крім того, ELAS також вимагає припинення нових правил Шенгену на сухопутних кордонах країни на кількох контрольних пунктах на кордоні з Македонією і Болгарією.

За даними ELAS, ці контрольні пункти мають справу з великою кількістю мандрівників, а введення нових правил може мати серйозні наслідки для руху транспорту, особливо в літні місяці.

Грецькі правоохоронці стверджують, що вони, у свою чергу, будуть продовжувати "цільові" перевірки осіб, яких підозрюють у торгівлі людьми або тероризмі, додавши, що інші країни також бажають такого призупинення нових правил.

Як зазначає видання, відповідна поправка зобов'язує держави-члени ЄС проводити систематичні перевірки через бази даних всіх осіб, включаючи тих, хто користується правом вільного пересування відповідно до законодавства ЄС (тобто громадян ЄС і членів їхніх сімей, які не є громадянами блоку), коли вони перетинають зовнішні кордони.

7 квітня Греція почала вводити нові правила, однак через два дні вона попросила і отримала дозвіл на 6-місячне припинення через серйозні затори під час перетину зовнішніх кордонів.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року повідомляли, що ЄС змінює правила поїздок у Шенген. Тоді повідомляли, що за безвізовий перетин кордону буде стягуватися плата в розмірі €5. Відповідні зміни досі не набули чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram