ГоловнаСвіт

WSJ: ЄС повинен знизити політичну вартість українських реформ, щоб максимізувати їхній позитивний ефект

"Україні знадобляться роки або десятиліття, перш ніж вона буде готова приєднатися до ЄС".

WSJ: ЄС повинен знизити політичну вартість українських реформ, щоб максимізувати їхній позитивний ефект
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Незважаючи на те, що частину своїх зобов'язань у сфері євроінтеграції Україна виконала, на її шляху до членства в ЄС залишаються перешкоди.

Таку думку висловлює оглядач The Wall Street Journal Саймон Ніксон.

На думку автора,  саміт Україна-ЄС, що пройшов минулого тижня, показав, що обом сторонам є що відсвяткувати. Для України він став приводом звернути увагу європейських лідерів на реформи, проведені з часу подій Майдану. Для Брюсселя саміт став переможним, оскільки показав, що "ЄС вдалося зберегти спільну позицію політики щодо України і Росії на тлі політичної нестабільності, яка не так давно охопила континент".

"Однак за теплими словами крилися справжні приводи для занепокоєння", - зазначає оглядач.

Так, Ніксон зазначив, що результатом саміту так і не стала спільна декларація лідерів, яка закріпила б прагнення України стати членом ЄС у довгостроковій перспективі. При цьому автор зазначає, що в короткостроковій перспективі це не повинно турбувати Київ, оскільки він надалі отримуватиме технічну та фінансову допомогу від Брюсселя для здійснення демократичних процесів.

Аналітик підкреслює, що всі згідні з тим, що Україні знадобляться "роки чи десятиліття", перш ніж вона буде готова приєднатися до ЄС. Разом з тим, як зазначає Ніксон, українських чиновників турбує відсутність довгострокової перспективи через те, що початок конфлікту на Сході України ускладнило проведення реформ.

При цьому Ніксон зазначає, що тим часом "Росія, здається, налаштована "підвищити вартість" програми українських реформ". "Її спроби дестабілізувати ситуацію на Донбасі, де ситуація загострилася цього року, а також постійні кібератаки на уряд, стримують інвесторів і створюють додатковий тиск на державний кошторис", - пише автор.

Києву вдалося домогтися успіху у здійсненні реформ, але щоб максимізувати їхній позитивний ефект, ЄС повинен знайти спосіб "знизити політичну вартість" цих реформ, підсумовує автор.

Нагадаємо, що під час саміту Президент Петро Порошенко нагадав лідерам ЄС про право України на євроінтеграцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram