ГоловнаПолітика

Порошенко нагадав лідерам ЄС про право України на євроінтеграцію

Заява пролунала на тлі інформації про небажання Європи фіксувати європейську перспективу Києва.

Порошенко нагадав лідерам ЄС про право України на євроінтеграцію
Фото: twitter.com/stsegolko

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна чітко задекларувала свої європейські прагнення і європейський вибір. За його словами, ніхто не може забрати в України це право.

"Право вибору майбутнього належить виключно українцям, і жодна країна світу не має права вмикати "червоне світло" на цьому шляху", - сказав він на саміті Україна - ЄС. Порошенко додав, що жодна нація в Європі не платила таку високу ціну за зближення з Євросоюзом.

Напередодні з'явилася інформація, що Нідерланди виступають категорично проти включення в текст спільної заяви за підсумками саміту Україна - ЄС пункту про визнання Брюсселем європейських прагнень Києва. Опосередковано таку позицію Нідерландів підтримують Німеччина і Франція.

Окрім того, Порошенко висловився за надання українцям безкоштовного роумінгу.

Президент заявив, що "жодна країна у світі не проводить таких глибинних і всеосяжних реформ за умов агресії", і висловив надію, що колись саміт Україна - ЄС відбудеться "в Донецьку і Ялті".

Нагадаємо, в четвер у Києві відкрився 19-й саміт Україна - Європейський Союз. На захід приїхали лідери Євросоюзу: президент Ради ЄС Дональд Туск і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. У саміті також візьмуть участь члени уряду України і члени Європейської комісії, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віце-президент Єврокомісії Федеріка Могеріні, віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, а також єврокомісари Йоханнес Хан і Сесілія Мальмстрьом.

Згідно з порядком денним зустрічі, лідери обговорять питання імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, перебіг реформ в Україні і посилення підтримки з боку Євросоюзу, ситуацію на окупованих Донбасі і в Криму. Учасники саміту також скоординують позиції щодо ключових регіональних і міжнародних питань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram