ГоловнаПолітика

ЄС допустив виділення Україні €600 млн до кінця року

Умови - боротьба з корупцією, програми енергоефективності, вирішення проблем переселенців.

ЄС допустив виділення Україні €600 млн до кінця року
Фото: kmu.gov.ua

Європейський Союз закликав Україну прискорити реформи, необхідні для виділення третього траншу макрофінансової допомоги обсягом 600 млн євро, щоб гроші були перераховані до кінця року.

Віце-президент Єврокомісії, єврокомісар із питань євро і соціального діалогу Валдіс Домбровскіс на зустрічі з прем'єром України Володимиром Гройсманом у рамках саміту "Україна - ЄС" відзначив прогрес у відносинах між ЄС і Україною.

"І сьогодні нам дійсно потрібно працювати над тим, щоб виконати умови для отримання третього траншу макрофінансової допомоги", - сказав Домбровскіс, зазначивши, що умови для отримання коштів стосуються боротьби з корупцією, продовження програм енергоефективності, поглиблення взаємодії у сфері проблем вимушених переселенців і конкретних економічних питань.

"Часу не так багато - до середини листопада важливо все завершити, оскільки є і внутрішні процедури ЄС, щоб ми в грудні виплатили транш", - наводяться слова Домбровскіса на сайті уряду.

Нагадаємо, Європейська комісія від імені ЄС у липні 2015 року виділила Україні кредит у розмірі 600 млн євро - перший транш у рамках нової програми макрофінансової допомоги Україні, загальний бюджет якої становить 1,8 млрд євро. У наступні місяці передбачалося виділення Європейською комісією ще 1,2 млрд євро - за умови вдалої реалізації економічних і структурних реформ, узгоджених між ЄС і Україною. 600 млн євро Україна розраховувала отримати наприкінці 2015 року, ще 600 - на початку 2016 року. Цього не сталося. Другий транш було виділено лише в квітні 2017 року.

Ця макрофінансова допомога надається Україні на 2,5 року, до 4 січня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram