ГоловнаПолітика

ФБР має намір розслідувати втручання України у вибори президента США

Посольство України звинувачують у передачі компромату на Трампа.

ФБР має намір розслідувати втручання України у вибори президента США
Посол Украины в США Валерий Чалый

Кандидат на посаду голови Федерального бюро розслідувань Крістофер Рей пообіцяв розібратися, чи втручалася Україна в президентські вибори у США 2016 року. Прес-секретар Білого дому, своєю чергою, заявила про змову між Демократичною партією США і урядом України під час президентської кампанії.

Як повідомляє "Голос Америки", в середу під час сенатських слухань з приводу затвердження своєї кандидатури Крістоферу Рею довелося відповідати на запитання сенатора-республіканця Ліндсі Грема. Той попросив претендента оцінити заяви про втручання України в перебіг виборчої кампанії 2016 року в США. Такі закиди на початку 2017 року з'явилися на сторінках видання Politico в статті "Спроби України саботувати Трампа нашкодили їй самій" журналіста Кеннета Фогеля.

"Розслідування видання Politico виявило, що американка українського походження, яка консультувала Національний комітет Демократичної партії, зустрічалася з високопосадовцями - представниками посольства України у Вашингтоні з метою викрити зв'язки співробітника виборчого штабу Трампа Пола Манафорта з Росією, згідно з повідомленнями людей, безпосередньо знайомих із ситуацією. Вам відомо про ці звинувачення?" - запитав Грем у Рея.

У відповідь потенційний голова ФБР заявив, що про звинувачення не знає, але підтвердив тезу сенатора, що "Україні було б неправильно втручатися в наші вибори".

При цьому Рей заявив про необхідність розібратися в питанні "втручання України у вибори США".

"Я із задоволенням займуся цим", - сказав він.

Пізніше в середу прес-секретар Білого дому, відповідаючи на звинувачення про втручання Росії у вибори США на боці Трампа, заявила, що змова Демократичної партії з урядом України, на її думку, підкріплена великою кількістю доказів. При цьому в Білому домі також послалися на розслідування Фогеля.

"Якщо і є якісь докази змови протягом минулих президентських виборів у США, то це докази змови між Демократичною партією США і урядом України", - заявила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс.

У статті "Спроби України саботувати Трампа нашкодили їй самій", оприлюдненій у січні 2017 року, журналіст Кеннет Фогель, посилаючись на слова колишнього співробітника посольства України в США Андрія Теліженка, заявив, що посольство нібито тісно співпрацювало з Олександрою Чалупою, американкою українського походження, тісно пов'язаною з Демократичною партією США, допомагаючи їй збирати викривальні матеріали на члена виборчого штабу Трампа Пола Манафорта.

У статті стверджується, що посольство сприяло Чалупі, яка, зі свого боку, стала важливим джерелом інформації для ЗМІ США і Демократичної партії про Манафорта. Манафорту на хвилі повідомлень ЗМІ про зв'язки з Росією довелося залишити посаду в штабі Трампа.

Стаття Фогеля останніми днями стала основним елементом дискусій навколо нібито рівнозначності описаного в ній спілкування Демократичної партії США з посольством України в США і торішніх контактів Дональда Трампа-молодшого з особами, які обіцяли передати виборчому штабу компромат на Гілларі Клінтон від уряду Росії.

Посольство США в Україні у відповідь на запит "Голосу Америки" відкинуло звинувачення у співпраці з Демократичною партією.

"Посольство України в США, як заявляли раніше, жодним чином не координувало з Національним комітетом Демократичної партії ніяких зусиль для проведення досліджень або будь-яких дій, спрямованих проти кандидатів на виборах президента США чи членів їхніх команд", - зазначає посольство України в США.

Дипломатична служба України також представила свою позицію щодо контактів з Олександрою Чалупою.

"Пані Олександра Чалупа, яку згадано в статті, прибула на зустріч у посольство України в складі активістів української громади США з метою ініціювання та проведення низки рекламних і культурних заходів на тему України. Під час подальшої комунікації ніхто зі співробітників посольства не робив ніяких кроків у справі згаданого опозиційного дослідження", - заявили в посольстві.

Там також зазначили, що стаття Фогеля "загалом містить чимало недостовірної інформації, про що посольство заявило в листі посла Валерія Чалого, опублікованого виданням Politico".

У січні посол України в США Валерій Чалий у листі, оприлюдненому виданням Politico, прокоментував скандальну статтю.

"Будь-які положення у вашій статті, що Адміністрація президента України або посольство України працювали з метою протидіяти пану Трампу під час виборів 2016 року, є неправдивими. [...] Окремі особи з України могли виступати на боці різних сторін виборів у США, але уряд України не здійснював таких дій", - зазначив він.

Тим часом, як повідомляє CNN, колишні і діючі члени апарату Демократичної партії США заперечують, що співпрацювали з урядом України для отримання компромату на Трампа або його помічників.

Водночас джерела в таборі демократів заявили CNN, що Олександра Чалупа, яка працювала на Національний комітет Демократичної партії за контрактом, повідомляла співробітникам комітету, що українські чиновники готові надати дражливу інформацію про штаб Трампа, зокрема стосовно Пола Манафорта.

"Джерело, поінформоване про ситуацію, заявило, що Чалупа "неформально" повідомила щонайменше одному співробітнику комітету минулого року, що українські чиновники стурбовані кампанією Трампа і його зв'язками з Росією, і запропонувала співпрацю між Національним комітетом Демократичної партії і посольством України в США", - відзначає CNN.

Демократична партія стверджує, що ніколи не отримувала від Чалупи інформації і не мала контактів із представниками урядів іноземних держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram