ГоловнаЕкономікаБізнес

ЄС допоможе Україні визначити варіанти використання газових сховищ

На основі дослідження буде розроблено декілька стратегічних сценаріїв.

ЄС допоможе Україні визначити варіанти використання газових сховищ
Фото: EPA/UPG

12 липня в офісі представництва Європейського Союзу в Україні відбулося установче засідання проекту з комплексного вивчення українських підземних сховищ газу.

Як повідомляє прес-служба "Нафтогазу", його мета - спрогнозувати попит на послуги зі зберігання газу на наступні 20 років і вивчити можливості України на ринку ПСГ. На основі отриманих результатів буде розроблено декілька стратегічних сценаріїв використання українських ПСГ.

Команда проекту проаналізує, які з наявних газосховищ необхідні для ефективної роботи газотранспортної системи України.

Проект фінансується Європейським Союзом. Технічний аудит кожного об'єкта виконає французька компанія Storengy, один із провідних операторів газосховищ у світі. Міжнародна юридична фірма CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang проаналізує законодавчу базу і її відповідність Третьому енергетичному пакету й іншим нормам ЄС.

Нагадаємо, що загальна потужність українських ПСГ становить 31 млрд кубометрів, але впродовж останніх років використовувалося близько 50% цієї потужності. Україна має намір збільшити рівень використання сховищ, зокрема шляхом розробки привабливих умов доступу для міжнародних клієнтів.

Компанія "Укртрансгаз", яка управляє сховищами, в червні повідомила про зняття останнього правового бар'єра для зберігання європейського газу в ПСГ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram