ГоловнаСвіт

Польща сподівається заблокувати будівництво "Північного потоку-2"

"Якщо ми будемо дотримуватися норм Третього енергетичного пакета ЄС, то можемо затримати реалізацію "Північного потоку-2".

Польща сподівається заблокувати будівництво "Північного потоку-2"
Фото: EPA/UPG

Польща розраховує на те, що може блокувати реалізацію російського проекту "Північний потік-2"

Про це заявив голова польської нафтогазової компанії PGNiG Петро Возняк в ефірі телеканалу TVP.INFO.

Зокрема, відповідаючи на запитання журналіста, чи сподівається Польща на те, що зможе заблокувати будівництво газопроводу, Возняк сказав: "Звичайно. Ми перебуваємо в авангарді тих, хто протестує проти будівництва цього газопроводу".

Керівник PGNiG зазначив, що не вважає це завдання нереальним, оскільки раніше польська компанія і уряд виступили проти ексклюзивного доступу "Газпрому" до наземного відгалуження "Північного потоку" - газопроводу OPAL, і європейські судові органи підтримали це рішення.

"Якщо ми дотримуємося букви закону і виконуємо європейські норми права, то можемо досягти багато чого... Якщо ми будемо дотримуватися норм Третього енергетичного пакета ЄС, то ми можемо затримати реалізацію "Північного потоку-2" і уникнути петлі, яка стискається навколо Польщі, Словаччини, всіх країн від Чехії до Балтики, не кажучи вже про Україну", - резюмував Возняк.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів із Росії в Німеччину через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного в 2011 році.

Нагадаємо, раніше цього тижня голова МЗС Польщі Ващиковський заявив, що Роcія буде використовувати "Північний потік-2" як політичну зброю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram