ГоловнаСвіт

Інвестори з США викупили більшу частину білоруських бондів на $1,4 млрд

У 2018 році Білорусі належить погасити євробондів на $800 млн.

Інвестори з США викупили більшу частину білоруських бондів на $1,4 млрд
Фото: www.profi-forex.org

Білорусь уперше за шість років повернулася на міжнародний ринок капіталу, розмістивши два транші євробондів на загальну суму $1,4 млрд.

Як повідомляє РБК із посиланням на джерела в білоруських банківських колах, Мінфін Білорусі країни розмістив два випуски євробондів: п'ятирічні папери з погашенням у лютому 2023 року на $800 млн із купоном 6,875% і прибутковістю 7,125% і десятирічні облігації на $600 млн з купоном 7,625% і прибутковістю 7,625%.

Розміщення пройшло з премією в прибутковості до десятирічних доларових облігацій Росії приблизно в 300 базисних пунктів і дисконтом до українських бондів аналогічної дюрації близько 56 базисних пунктів, пише Bloomberg. Перед закриттям книги було подано заявок більш ніж на $3,1 млрд, розповіли РБК джерела.

Лістинг пройшов на Ірландській фондовій біржі. Організаторами розміщення виступили Citi и Raiffeisen Bank International.

У 2018 році Білорусі належить погасити євробондів на $800 млн, прибутковість яких на початку травня сягнула історичного мінімуму 3,924% на тлі скорочення спредів за бондами ринків, що розвиваються через попит міжнародних інвесторів на ризик, пише Bloomberg. Економіка країни може подолати рецесію і зрости на 0,2% в 2017 році, зазначалося в проспекті емісії єврооблігацій.

У проспекті емісії Мінфін Білорусі попереджав потенційних інвесторів про 15 ризиків, пов'язаних з інвестуванням у білоруську економіку, писав РБК. Кілька з них прямо або побічно пов'язані з Росією - найбільшим торговельним партнером і найбільшим кредитором. На кінець 2016 року на кредити від уряду Росії і російських банків припадало $6,61 млрд, або 48% зовнішнього держборгу Білорусі, повідомлялося в документі.

У проспекті також зазначалося, що Мінськ "цілеспрямовано працює над зближенням із західними країнами", "відносини з ЄС поліпшуються", "країна прискорила переговори з СОТ з метою приєднатися до організації". Разом із тим Білорусь нещодавно погодилася пустити в капітал своїх компаній китайських інвесторів; Китай є другим найбільшим кредитором білоруського уряду після Росії.

Як повідомляли в квітні, Росія виділить Білорусі кредит на $1 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram