ГоловнаСвіт

Росія продовжує контрабанду нафтопродуктів на Захід через Білорусь, - екс-співробітник КДБ

Контрабандна схема почала діяти ще 10 років тому.

Росія продовжує контрабанду нафтопродуктів на Захід через Білорусь, - екс-співробітник КДБ
Андрей Молчан
Фото: Belsat.eu

Росія продовжує здійснювати контрабанду нафтопродуктів на Захід через Білорусь.

Про це розповів колишній співробітник КДБ Білорусі, майор Андрій Молчан в інтерв'ю LB.ua

Контрабандна схема почала діяти ще 10 років тому. Російська нафта і нафтопродукти отримували на білоруській території фальшиве маркування безмитного товару ("Еколон-370", код 3811) і вивозилися в Прибалтику, де вже маркувалися, як "російський неетилований бензин". На той момент між Білоруссю і Росією діяла угода, згідно з якою митні збори на нафтопродукти, вироблені з пільгової російської нафти і експортовані за межі Митного союзу, повинні перераховуватися в бюджет РФ. Тоді економісти, дивлячись на офіційну статистику, помітили, що експорт розчинників і розріджувачів (безмитних товарів) раптово набув неймовірних масштабів - тільки в 2012 році, порівняно з 2011-м, експорт зріс на 77%. Одночасно Білорусь домоглася рекордних обсягів експорту нафтопродуктів і мала рекордну валютну виручку від їх продажу (сумарно - близько $14,5 млрд).

Улітку 2012 року феномен "розчинного" бізнесу обернувся скандалом - прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв прямо звинуватив білоруське керівництво в контрабанді нафтопродуктів під виглядом розчинників, оцінивши збиток для російського бюджету на суму $1,5 млрд.

За словами Молчана, контрабанда нафтопродуктів на Захід триває і сьогодні з тим чи іншим товарним прикриттям. Колишній КДБшник розповів, що "таких підприємств, у тому числі державних, десятки - всі вони діють за схожою схемою". Тільки деякі з них закуповують нафту не безпосередньо з Росії, а від структур концерну "Белнафтохім". Зокрема, офіцер КДБ називав такі підприємства, як "Полімір" (Новополоцьк) і "Белнафтогаз", а також, імовірно, "Чесс-бел". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram