ГоловнаСвіт

Британія знала про потенційну загрозу з боку одного з лондонських терористів, - The Telegraph

Терориста раніше затримувала італійська поліція.

Британія знала про потенційну загрозу з боку одного з лондонських терористів, - The Telegraph
(Справа-налево): Юсеф Захба, Рашида Радуана, Кармаша Батта
Фото: twittre/Keith Walker‏

Одному з виконавців теракту на Лондонському мосту дозволили в'їзд у Британію, незважаючи на те, що британські спецслужби були попереджені Італією про те, що він перебував у міжнародному списку осіб для спостереження, а також заявляв про бажання бути терористом.

Про це повідомляє The Telegraph.

Італійці стверджують, що розвідки МІ6 і МІ5 були проінформовані про те, що Загбі під час затримання в аеропорту Болоньї заявив поліції, що "збирається бути терористом", зазначає видання.

Як зазначають, терорист Юсеф Загбі перебував у міжнародному списку для спостереження за підозрюваними іноземними бойовиками після того, як італійські поліцейські впіймали його торік під час спроби потрапити в Сирію. Однак після цього 22-річний громадянин Італії все ще міг потрапити у Британію, де він згодом приєднався до 27-річного Хурама Батта і 30-річного Рашида Редуейна.

Повідомляють, що Загбі народився в родині матері італійки і батька марокканця. Його затримали в аеропорту Болоньї 15 березня 2016 року, коли він прямував до Стамбула. Він мав при собі квиток в один бік і невеликий рюкзак. Італійці підозрюють, що він прямував у Сирію, щоб добровільно вступити в лави "Ісламської держави" (ІДІЛ) чи іншої терористичної групи.

Поліція конфіскувала його паспорт і мобільний телефон, на якому було знайдено відео і зображення, пов'язані з ісламським джихадом, включаючи чорний прапор ІДІЛ і відеокліп зі стратою в пустелі в'язнів у помаранчевих комбінезонах. Під час допиту він заявив поліцейським: "Я їду, щоб стати терористом".

Мати Загбі повідомила, що її син радикалізувався під час роботи в пакистанському ресторані в Лондоні.

Суд постановив, що не було достатньо доказів, щоб звинуватити його в тероризмі, але Служба внутрішньої розвідки Італії, як повідомляють, передала подробиці інциденту в аеропорту офіцерові зв'язку МІ-6 в Італії, який також передав інформацію MІ5.

Нагадаємо, що ввечері 3 червня на Лондонському мосту фургон в'їхав у пішоходів, а потім пасажири фургона напали на людей з ножами. Семеро людей загинули, в лікарнях перебувають 48 постраждалих, 21 із них у критичному стані. Поліція заарештувала 12 осіб у зв'язку з терактом.

Як повідомляли раніше сьогодні, британська поліція заарештувала підозрюваного в причетності до теракту в Лондоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram