ГоловнаСвіт

Суд Казахстану заочно засудив екс-голову БТА Банку до 20 років в'язниці

Мухтара Аблязова визнали винуватим у створенні злочинного співтовариства і розкраданні коштів банку.

Суд Казахстану заочно засудив екс-голову БТА Банку до 20 років в'язниці
Фото: tempsreel.nouvelobs.com

Спеціалізований міжрайонний суд Алма-Ати у кримінальних справах засудив колишнього власника казахстанського БТА-банку Мухтара Аблязова до 20 років позбавлення волі заочно з конфіскацією майна.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Аблязова визнали винуватим у створенні злочинного співтовариства і розкраданні коштів банку. Засідання проходило за його відсутності, оскільки банкір перебуває за кордоном. Він покинув Казахстан ще в 2009 році, а його банк було визнано банкрутом і націоналізовано.

Наприкінці 1990-х років Аблязов займав посаду міністра енергетики, індустрії і торгівлі Казахстану і входив до складу різних урядових структур. Після відставки восени 2001 року він очолив опозиційний рух "Демократичний вибір Казахстану". У 2002 році суд Казахстану засудив його до шести років позбавлення волі та штрафу в розмірі 3,6 млн доларів. Аблязова визнали винуватим у зловживанні службовим становищем, розкраданні бюджетних грошей і нелегальній комерційній діяльності. Опозиціонер відсидів рік, після чого його помилував президент Казахстану.

Потім Аблязов очолив раду директорів БTA-Банку і займав цю посаду впродовж чотирьох років.

Нагадаємо, 2009 року в Казахстані та Росії проти нього було висунуто звинувачення в розкраданні 70 млрд доларів. Претензії до діяльності філії БТА-банку Аблязова мала і Україна. У липні 2011 року Британія надала екс-банкірові політичний притулок. Однак у 2012 році його засудив Високий суд Лондона до 22 місяців ув'язнення за неповагу до суду, після чого Аблязов утік.

У 2013 році Аблязова заарештували у Франції. Видачі Аблязова домагалися три країни - Росія, Україна і Казахстан. Сам банкір заперечував усі звинувачення і стверджував, що його переслідують із політичних мотивів. Після низки судових процесів французька влада ухвалила рішення про екстрадицію Аблязова в Росію. Однак остання інстанція - держрада Франції - скасувала екстрадицію і в грудні 2016 року банкір вийшов на волю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram