ГоловнаСвіт

Франція скасувала екстрадицію екс-голови БТА Банку в Росію

Зацікавлення РФ Аблязовим може бути політично мотивованим.

Франція скасувала екстрадицію екс-голови БТА Банку в Росію
Фото: tempsreel.nouvelobs.com

Державна рада Франції скасувала постанову про екстрадицію колишнього голови казахстанського БТА Банку Мухтара Аблязова в Росію.

Як зазначає BBC, доповідач у справі Аблязова, виступаючи на слуханнях у держраді, рекомендував скасувати рішення про екстрадицію через серйозні підстави вважати, що Росія домагається видачі банкіра у політичних цілях. Із закликом відмовитися від екстрадиції Аблязова до влади Франції звертався також спеціальний доповідач ООН з питань застосування катувань Нільс Мельцер. На його думку, тортурам банкір може піддатися як у Росії, так і у Казахстані, куди його згодом можуть видати.

Екс-банкір Мухтар Аблязов перебуває у в'язниці на півдні Франції з літа 2013-го на підставі запитів влади України і Росії про його видачу за звинуваченням у фінансових махінаціях. Аблязов звинувачення вважає політично мотивованими.

МВС України розслідує справу проти Аблязова за статтями 190 (шахрайство у особливо великих розмірах) і 191 (розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Справу порушено кілька років тому. Аблязова звинувачують у тому, що, будучи власником і топ-менеджером банку, він привласнив великі суми, за рахунок грошей вкладників фінансував власні проекти. Значна частина коштів була виведена через офшорні компанії. Сума махінацій оцінюється у 400 млн доларів.

Аблязов втік у 2009 році, коли БТА Банк став банкрутом. У 2011 він навіть отримав політичний притулок у Великобританії, але в 2012 йому довелося покинути цю країну, оскільки Високий суд Лондона засудив його до 22 місяців тюремного ув'язнення за підробку документів і неповагу до суду.

Від британського правосуддя Аблязов втік до Італії, але затримали його лише 31 липня 2013 на півдні Франції. При цьому під час арешту в Аблязова знайдено підроблений дипломатичний паспорт Центрально-Африканської Республіки. Після новини про його арешт Казахстан, Росія і Україна направили екстрадиційні запити до Франції з вимогою видати ув'язненого Аблязова для притягнення його до кримінальної відповідальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram