ГоловнаСвіт

Туреччина виступила на підтримку Катару в "скандалі дев'яти країн"

"Найкращим шляхом для врегулювання проблем є взаємний діалог. Ми вітаємо конструктивну і холоднокровну позицію Дохи"

Туреччина виступила на підтримку Катару в "скандалі дев'яти країн"
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Туреччина вважає неправильним рішення низки арабських держав розірвати дипломатичні відносини з Катаром.

Про це сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на зустрічі з головами низки зарубіжних дипмісій у штаб-квартирі владної Партії справедливості і розвитку в Анкарі, повідомляє Anadolu.

"Напруження навколо Катару відбувається в період, коли ми найбільше потребуємо солідарності і співпраці, і не дасть користі жодній державі регіону", - заявив турецький лідер.

Ердоган зазначив, на тлі вже наявних проблем у регіоні назрівають нові. "Найкращим шляхом для врегулювання проблем є взаємний діалог. У зв'язку із цим ми вітаємо конструктивну і холоднокровну позицію Дохи", - підкреслив він.

"Спроби ізолювати Катар, який веде ефективну боротьбу з тероризмом, не зроблять вкладу у вирішення проблем. Туреччина продовжить розвивати відносини з усіма дружніми країнами, які надали їй підтримку в період запобігання спробі військового перевороту 15 липня 2016 року, в тому числі і з Катаром", - додав Ердоган.

Анкара докладає і продовжить докладати зусилля для розв'язання кризи навколо Катару, сказав президент Туреччини.

Ердоган підкреслив, що звинувачення, висунуті проти Катару, занадто серйозні. "Сподіваюся, що найближчим часом напруження спаде, а обмеження щодо Дохи будуть зняті. Країни регіону повинні спрямовувати енергію на те, щоб усунути справжню причину розбіжностей. Ми повинні разом звести нанівець плани сил, які прагнуть до ескалації протистояння в регіоні. Проблеми в таких країнах, як Сирія, Ірак, Ємен і Лівія, слід зняти", - додав турецький лідер.

Нагадаємо, що вісім країн: ОАЕ, Бахрейн, Саудівська Аравія, Єгипет, Ємен, Лівія, Мальдіви і Йорданія - призупинили 5 червня дипломатичні відносини з Катаром через звинувачення в підтримці терористів і екстремістів.

Після розриву взаємин дипломатичні місії цих держав у Катарі будуть закриті, також припиняється морське і повітряне сполучення.

Наприкінці травня була оприлюднена промова еміра Катару про підтримку нормальних взаємин з Іраном, що спровокувало критику на саміті країн Перської затоки. Згодом Доха заявила, що публікацію зробили хакери. Також влада восьми країн 

звинуватили Катар у підтримці тероризму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram