ГоловнаСвіт

В ЄС перевірять, куди пішли €4,48 млрд допомоги для Туреччини

В ЄС відзначили незначний прогрес у просуванні переговорів про вступ Туреччини.

В ЄС перевірять, куди пішли €4,48 млрд допомоги для Туреччини
Фото: EPA/UPG

Європейський суд аудиторів перевірить ефективність використання €4,48 млрд, виділених із бюджету Євросоюзу Туреччини в рамках програми допомоги як країні-кандидату на вступ до Співтовариства.

Про це повідомляє "Укрінформ" із посиланням на джерела в Європейському суді аудиторів.

"Європейський суд аудиторів проведе аудит фінансової підтримки Туреччини з боку ЄС. Туреччина є найбільшим бенефіціаром фінансового інструменту ЄС з надання допомоги в процесі підготовки до вступу. Йдеться про понад 40% від усіх призначень. Упродовж 2007-2013 років Туреччині було виділено €4,48 млрд, включаючи €2,68 млрд зобов'язань і €2,19 млрд євро виплат", - заявили в головній аудиторській інстанції ЄС.

Відзначено, що після 2014 року Туреччині було призначено ще €1,65 млрд фіндопомоги як країні-кандидату на вступ до ЄС, але ці кошти ще не були виплачені.

"Аудит повинен оцінити, чи була допомога Туреччині в процесі підготовки країни до вступу в ЄС належним чином спрямована й ефективна. Увагу буде зосереджено на трьох пріоритетних сферах: верховенство права і основоположні права, демократія і управління, а також освіта, зайнятість і соціальна політика", - заявили в Європейському суді аудиторів.

При цьому в ЄС відзначили незначний прогрес у просуванні переговорів про вступ Туреччини, а також щодо проведення реформ у країні.

У березні 2016 року ЄС і Туреччина уклали угоду стосовно біженців. Згідно з цією домовленістю, Анкара отримувала від ЄС €3 млрд для розміщення мігрантів і зобов'язалася повернути на свою територію біженців з Греції та інших європейських країн. В обмін на сприяння у вирішенні міграційної кризи Туреччина зажадала ввести вже тієї ж весни безвізовий режим для короткострокових поїздок в ЄС своїх громадян. Окрім того, турецька влада наполягла на відновленні переговорів щодо інтеграції країни в Євросоюз.

Вимога про скасування віз викликала неоднозначну реакцію серед європейських політиків. Тоді голова Європарламенту (ЄП) Мартін Шульц заявив, що ЄП не збирається спрощувати процедуру щодо скасування віз для Туреччини. 18 березня 2016 року в Брюсселі на саміті Євросоюзу прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель, заявив, що Туреччина виконала лише 35 із 72 вимог, необхідних для скасування віз.

Міграційна криза в Євросоюзі вибухнула 2015 року. Біженці перетинають Егейське море в пошуках притулку на території Євросоюзу. За минулий рік в Європу прибули понад мільйон осіб, із них 850 тис. скористалися маршрутом через Туреччину до Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram