ГоловнаСвіт

Трамп має намір спробувати "перебудувати" відносини з Росією, - Тіллерсон

Держсекретар США заявив, що Азійсько-Тихоокеанський регіон залишається "вкрай важливим" для США.

Трамп має намір спробувати "перебудувати" відносини з Росією, - Тіллерсон
Тиллерсон
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив, що криза навколо розслідування зв'язків його "внутрішнього світу" з Росією не повинна підривати спроби США перебудувати відносини з Москвою.

Про це заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон, передає агентство Рейтер

Тіллерсон, виступаючи в Новій Зеландії після робочої поїздки в Австралію, повторив, що США прихильні до Азійсько-Тихоокеанському регіону. Тим часом, зазначає Рейтер, світові лідери висловлюють недовіру адміністрації Трампа, яка вийшла з низки ключових міжнародних угод з моменту початку своєї роботи.

За словами держсекретаря, Трамп сказав йому спробувати поліпшити зв'язки з Росією незалежно від розслідування у США зв'язків команди Трампа з Москвою.

"Я дійсно не можу нічого з цього коментувати, тому що в мене немає прямих відомостей", - сказав Тіллерсон, відповідаючи на питання про те, чи стурбований він тим, що політична криза в США може призвести до відставки адміністрації Трампа.

"Президент чітко дав мене зрозуміти: не дозволяй тому, що відбувається тут у політичному вимірі, перешкодити роботі, яку ти повинен зробити над цими відносинами (з Росією - ред.). І він чітко дав мені зрозуміти, що ми можемо домогтися прогресу. Я дійсно не пов'язаний ні з одним із цих питань", - заявив Тіллерсон після зустрічі з прем'єр-міністром Нової Зеландії Біллі Інглішем.

Сам Трамп заперечує будь-які таємні угоди з Росією, однак зараз тривають розслідування в цій справі у ФБР і Конгресі. Тіллерсон тим часом заявив, що Азійсько-Тихоокеанський регіон залишається "вкрай важливим" для США і в питанні національної безпеки, і у зв'язку з економічними інтересами.

На початку січня американські спецслужби опублікували доповідь, у якій йшлося, що Москва намагалася вплинути на вибори у США за допомогою кібератак і що метою втручання була допомога Дональда Трампа в боротьбі з Гілларі Клінтон. У Білому домі ці звинувачення відкидають.

Адміністрація Трампа зазнавала жорсткої критики після виходу США із транстихоокеанського партнерства і Паризької кліматичної угоди, - ключових і для регіону, і для Нової Зеландії, нагадує Рейтер.

"Ми віримо, що глобальна участь залишається важливою, ми будемо шукати шлях залишатися залученими, і є багато способів робити це через міжурядову комісію ООН з питань зміни клімату, а також економічні і торгові форуми, в яких ми, очевидно, також будемо дуже активними", - заявив Тіллерсон.

Нагадаємо, що наприкінці травня Трамп підтвердив необхідність санкцій проти РФ. Однак вже 2 червня стало відомо, що Трамп збирався зняти санкції з Росії відразу після інавгурації.

Розслідування про зв'язки з Росією ведуть Конгрес і ФБР. Головні фігуранти справи, яку веде спецслужба, - екс-радники Трампа Майкл Флінн і Пол Манафорт. Конгрес, крім них, подав запит на інформацію про юриста Трампа Майкла Коена і радника Трампа з передвиборної кампанії Бориса Епштейна, а також наближених до президента Роджера Стоуна і Картера Пейджа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram