ГоловнаСвіт

Трамп збирався зняти санкції з Росії відразу після інавгурації

Відповіддю стала розробка законопроекту про скасування санкцій тільки за згодою Конгресу.

Трамп збирався зняти санкції з Росії відразу після інавгурації
Фото: EPA/UPG

Дональд Трамп планував зняти санкції з Росії в перші дні на посаді президента США.

Про це повідомляє Yahoo News з посиланням на поінформовані джерела й американського дипломата, координатора департаменту США щодо санкційної політики Деніела Фріда.

Вищі посадові особи Білого дому майже відразу після інавгурації Трампа повинні були поставити завдання перед Державним департаментом про "зняття напруження у відносинах з Москвою". Серед завдань було розробити пропозиції щодо скасування економічних обмежень, а також повернути Росії її дипвласність.

За словами джерел, це стривожило деяких представників Держдепартаменту, які почали лобіювати законопроект, що забороняє прийняття таких заходів.

"У Білому домі серйозно розглядали питання про одностороннє скасування санкцій", - сказав Фрід.

За його словами, в перші тижні роботи нової адміністрації він мав декілька "панічних" телефонних розмов з американськими чиновниками. Вони зажадали розробити план скасування економічних санкцій, розповідає Фрід. Політики сказали йому: "Будь ласка, боже мій, ви не могли б це зупинити?"

Фрід сказав, що він був настільки цим стурбований, що звернувся до союзників на Капітолійському пагорбі, щоб закликати їх прийняти законопроект, який би не допустив швидкого скасування санкцій проти Росії.

Наприкінці лютого в палату представників конгресу внесли законопроект, який дозволить накласти вето на зняття економічних обмежень з Росії. Такі ж заходи були запропоновані на розгляд і в американський сенат. У документі йшлося: якщо Трамп захоче зняти російські санкції, йому доведеться надати конгресу детальне пояснення такого кроку. Після цього конгресмени впродовж 120 днів оголосять про своє рішення.

Напередодні The Washington Post повідомила, що Білий дім збирається повернути Росії дві заміські дипломатичні резиденції в штатах Нью-Йорк і Меріленд. Вони були закриті після того, як Барак Обама наприкінці минулого року ввів санкції щодо російських дипломатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram