ГоловнаСвіт

Трамп відклав перенесення посольства США в Єрусалим

Президент США не виконав чергової передвиборної обіцянки.

Трамп відклав перенесення посольства США в Єрусалим
Дональд Трамп у Стены плача в Иерусалиме
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп підписав указ про відстрочення перенесення американського посольства в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Про це повідомив Білий дім, наголосивши, що Трамп не відмовляється від цієї ідеї, а лише хоче підвищити шанси на мирне врегулювання конфлікту на Близькому Сході, пише Бі-бі-сі.

У заяві, яку Білий дім випустив 1 червня, йдеться, що "президент Трамп прийняв таке рішення для того, щоб підвищити шанси проведення успішних переговорів між Ізраїлем і палестинцями".

"Не варто розцінювати цей крок як відмову від давньої і міцної підтримки президентом США Ізраїлю і союзу Сполучених Штатів з Ізраїлем", - заявила прес-служба Білого дому.

Адміністрація прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху заявила, що відмова від перенесення посольства лише віддаляє мир між ізраїльтянами і палестинцями.

Упродовж своєї виборчої кампанії Трамп обіцяв мало не в перший день на посту президента підписати указ про перенесення посольства США в Єрусалим - місто, яке вважають своєю столицею і ізраїльтяни, і палестинці.

У 1967 році під час Шестиденної війни Ізраїль, який спершу контролював лише західну частину міста, анексував і східну частину. Ізраїль вважає Єрусалим своєю столицею і закликає всі країни перемістити туди посольства з Тель-Авіва.

У 1995 році конгрес США схвалив закон про перенесення американського посольства в Ізраїлі в Єрусалим як підтримку позиції Ізраїлю в цьому конфлікті. Закон дає президентові можливість відкладати рішення про перенесення посольства США в Єрусалим кожні півроку, що і робили попередники Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram