ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Правозахисники повідомили про тортури в будівлі Мосміськсуду

Охороною арештантів в Мосміськсуді займаються люди, які не перебувають у службовій залежності і не підконтрольні суддям і керівництву судів.

Правозахисники повідомили про тортури в будівлі Мосміськсуду
Фото: abkhaziya.spr.ru

Арештантів, яких утримували на мінусовому поверсі Московського міського суду в кабінеті для ознайомлення з матеріалами справи, били і піддавали тортурам.

Про це "Медіазоні" повідомив представник Громадської спостережної комісії, юрист "Комітету з питань запобігання катуванням" Дмитро Піскунов.

Піскунов розповів, що громадянин Узбекистану Камрон Усмонов, якого обвинувачено в розбійних нападах, протягом 8-9 годин був пристебнутий наручниками до кілець, вмонтованих у стіну кабінету №144. Його адвокат Фіруза Камолова письмово звернулася в прокуратуру і суд зі скаргою на конвойних, але її звернення виявилося безрезультатним.

Піскунов також розповів про долю іншого арештанта - Дениса Кареліна. За його словами, 28 жовтня 2016 року його кілька разів побили в Мосміськсуді. Так само як і Усмонова, Кареліна пристібали наручниками.

Піскунов зазначив, що така поведінка, як розповідають свідки, властива місцевим конвоїрам. "У випадку, якщо конвоїрам з якихось причин не сподобалася людина. Взагалі, майже всі розповідають, що конвоїри в Мосміськсуді вибухають з будь-якого приводу", - повідомив Піскунов.

Начальник відділу Мосміськсуду зі зв'язків з громадськістю Уляна Солопова заявила виданню, що охороною арештантів займаються поліцейські. Вони не перебувають у службовій залежності і не підконтрольні суддям і керівництву судів.

Піскунов нагадав, що в 2015 році про тортури в Мосміськсуді правозахисникам розповідала 60-річна Людмила Фадєєва, обвинувачена в шахрайстві. "В цьому приміщенні було два столи. Біля кожного столу в стіну вмонтовано металеве кільце для фіксації того, хто міститься під вартою наручниками до стіни. В цьому приміщенні відсутні камери відеоспостереження", - стверджувала Фадєєва.

"Комітет з питань запобігання катуванням" ініціював службову перевірку випадку Фадєєвої. Однак юристів не ознайомили з результатами, посилаючись на службову таємницю.

У прес-службі управління МВС у Москві відмовилися коментувати інформацію про тортури, порадивши звернутися в Мосміськсуд.

Нагадаємо, що на початку березня Росія відкинула рекомендації ЄСПЛ щодо боротьби з тортурами в поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram