ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія відкинула рекомендації ЄСПЛ з приводу боротьби з тортурами в поліції

Приводом для пропозиції стала скарга мешканки Петербурга, сина якої вбили в поліцейській дільниці.

Росія відкинула рекомендації ЄСПЛ з приводу боротьби з тортурами в поліції
Архив
Фото: EPA/UPG

Росія відмовилася від пропозиції, що надійшла від Європейского суду з прав людини (ЄСПЛ), про системні заходи проти поліцейського насильства.

Про це повідомляє РБК

Приводом для пропозиції стала скарга мешканки Петербурга Тетяни Шмельової, сина якої Дениса Виржиковського побили до смерті в поліцейській дільниці.

Російський уряд не має наміру приймати запропоновані ЄСПЛ заходи для боротьби з тортурами в відділках, йдеться у відповіді Росії на скаргу Шмельової, яку та направила до Страсбурга.

У вересні 2016 року ЄСПЛ повідомив уряду Росії про скаргу, запропонувавши вжити системних заходів проти насильства в поліції.

У відповіді Росії, датованій січнем 2017 року, заступник міністра юстиції, уповноважений Росії при ЄСПЛ Георгій Матюшкін повідомив ЄСПЛ, що "російський уряд не вживатиме заходів щодо дружнього врегулювання". При цьому Москва визнала, що поліцейські порушили право Виржиковського на життя і на людяне ставлення.

Шмельова вважає, що відмова пов'язана з тим, що російська влада і раніше визнавала факти тортур у поліції, але вважала за краще платити потерпілим, а не боротися з насильством систематично.

Дениса Виржиковського затримали 1 жовтня 2010 року. Доставивши в УВС по Московському району Санкт-Петербурга, його зв'язали і побили. Потім поліцейські перевезли Виржиковського в 12-й відділок поліції і сказали, що знайшли його вже побитим у стані сп'яніння. Наступного дня Виржиковського відвезли в лікарню, де він через кілька днів помер.

Справу проти оперативників УВС розглядали двічі. Їх засудили до реальних термінів, але в 2015 році на апеляції вирок було скасовано.

Нагадаємо, в грудні президент РФ Володимир Путін заявив, що українці Андрій Захтей і Євген Панов, яких Росія звинувачує в підготовці диверсій у Криму, збрехали про те, що їх катували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram