ГоловнаСвіт

Роскомнагляд знову пригрозив заблокувати Telegram (оновлено)

Павло Дуров назвав плани Роскомнагляду "саботажем державних інтересів".

Роскомнагляд знову пригрозив заблокувати Telegram (оновлено)
Фото: newsfiber.com

Голова Роскомнагляду Олександр Жаров звернувся до адміністрації сервісу обміну повідомленнями Telegram і його творця Павла Дурова, в якому вимагає надати дані про Telegram, в іншому разі відомство заблокує месенджер на території РФ.

Про це повідомляють на сайті Роскомнагляду.

У відкритому листі Жарова йдеться, що "всі наявні можливості офіційної комунікації з командою месенджера Telegram вичерпані".

"Практично щодня Роскомнагляд надсилає на всі доступні адреси Telegram листи з роз'ясненнями вимог російського закону про організаторів поширення інформації", - зазначено в листі.

За словами Жарова, вимога "одна, і вона проста" - заповнити надіслану анкету відомостями про компанію, яка управляє Telegram, і офіційно направити в Роскомнагляд для внесення цих даних до реєстру організаторів поширення інформації.

"Внесення месенджера в цей реєстр означає лише готовність Telegram працювати за російськими законами. Чинний правовий статус Telegram у Росії не зміниться", - заявив голова російського відомства.

"У разі фактичної відмови від виконання обов'язків організатора поширення інформації Telegram у Росії повинен бути заблокований. Доти, доки ми не отримаємо потрібну інформацію. Час, відведений Роскомнагляду законом на прийняття рішення, закінчується", - додав Жаров.

Оновлено: Засновник Telegram Павло Дуров вважає намір Роскомнагляду заблокувати месенджер "саботажем державних інтересів".

"Парадоксально, що на порядку денному в Росії немає блокування контрольованих США Whatsapp або Facebook Messenger, але активно обговорюється блокування нейтрального до Росії Telegram, - написав Дуров на своїй сторінці "ВКонтакте". - Який у цьому сенс з точки зору національної безпеки Росії? З боку виглядає як якийсь саботаж державних інтересів".

За словами Дурова, якщо Telegram заблокують у Росії, "листування російських чиновників, їх спілкування з друзями і родичами та інші дражливі дані через WhatsApp/Viber перейдуть до підконтрольних Америці "хмар" Apple iCloud/Google Drive".

Нагадаємо, на початку травня Роскомнагляд заблокував один із найбільших месенджерів у світі - китайський WeChat і вніс його до списку заборонених у Росії сайтів.

Пізніше Роскомнагляд надіслав лист на адресу Telegram Messenger LLP, в якому попросив керівництво месенджера надати дані для внесення компанії до реєстру організаторів поширення інформації. Telegram, своєю чергою, пообіцяв не надавати "ні біта" інформації на вимогу влади РФ.

19 червня голова Роскомнагляду заявив, що особисто попросить у Дурова відомості про Telegram.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram