ГоловнаСвіт

BuzzFeed повідомив про вбивство експерта у справі Литвиненка

В американській розвідці вважають, що експерта-дозометриста вбили через його роль у справі про вбивство екс-співробітника ФСБ.

BuzzFeed повідомив про вбивство експерта у справі Литвиненка
Мэтью Панчер
Фото: Supplied/BuzzFeed News

Експерта-дозиметриста Метью Панчера (Matthew Puncher), який розслідував справу про вбивство колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка, було вбито.

Про це повідомляє BuzzFeed із посиланням на неназвані джерела в американській розвідці.

Офіційна версія смерті вченого - самогубство. Його знайшли мертвим у власному будинку в травні 2016 року. У поліції розповіли, що, за словами дружини Панчера, останнім часом він перебував у депресії, яка посилилася після поїздки в Москву.

Джерела BuzzFeed вважають, що Панчера вбили через його роль у справі про вбивство Литвиненка в 2006 році. Панчер був експертом, який встановив розмір дози полонію, яким отруїли Литвиненка.

Наприкінці 2015-го - початку 2016 року Панчер їздив до Росії за завданням від уряду США. Зокрема, він відвідував підприємство "Маяк" у Челябінській області, яке виробляє компоненти ядерної зброї і ізотопи, а також виконує роботи зі зберігання і регенерації відпрацьованого ядерного палива. Панчер вивчав вплив плутонію на співробітників "Маяка". В рамках цього проекту він у складі групи вчених їздив до Росії декілька разів.

За словами одного з учених, під час цих поїздок за ними "стежили і прослуховували" "виразно співробітники ФСБ". Після повернення з Росії Панчер переживав депресію і, за словами його дружини, "втратив інтерес до всього". Своїм рідним і колегам він повідомив, що зробив помилку, працюючи над проектом, заради якого їздив до Росії, і висловив побоювання, що через неї він може опинитися у в'язниці. При цьому, за словами колег Панчера, його помилка не мала великого значення, проте він відреагував на неї занадто гостро і був "безутішний".

Розслідуючи смерть Панчера, поліція Великобританії повідомила, що він наклав на себе руки. Також правоохоронні органи повідомили, що поспілкувалися з родичами вченого, і ті розповіли про його депресію. Однак, як з'ясував BuzzFeed, поліція не спілкувалася ні з ким, окрім його батьків і дружини. Восьмеро родичів Панчера, з якими вдалося поспілкуватися виданню, на умовах анонімності розповіли, що не вірять у версію про самогубство вченого. Крім цього, видання зазначає, що характер ран, які виявили на тілі Панчера після його смерті, "не характерний" для самогубства. Самого Панчера BuzzFeed називає "людиною, яка занадто багато знала".

За словами високопоставленого співробітника контртерористичного підрозділу Скотленд-Ярду у відставці, депресія Панчера могла бути пов'язана з його поїздками в Росію. "Є препарати, які можуть викликати у людей депресію", - наголосив він і додав, що різку зміну настрою Панчера після поїздок у Росію потрібно сприймати "дуже серйозно" і розслідувати, однак цього не було зроблено.

Чотири джерела в розвідці розповіли BuzzFeed, що американська розвідка вважає смерть Панчера вбивством, пов'язаним із Росією. Співробітники спецслужб, зокрема, розглядають імовірність того, що російські шпигуни здатні доводити людей до самогубства. Однак у випадку з Панчером версія вбивства більш імовірна.

Литвиненко помер у листопаді 2006 року в результаті отруєння радіоактивним полонієм-210. За версією Скотленд-Ярду, йому додали отруту в чай. Вдова Литвиненка вважає, що його отруїли співробітники російських спецслужб. На її думку, це пов'язано зі звинуваченнями Литвиненка з приводу їхньої причетності до вибухів житлових будинків у Росії в 1999 році.

Минулого року Великобританія опублікувала результати розслідування вбивства Литвиненка. Як стверджує британське слідство, до його вбивства причетні депутат Держдуми Андрій Луговий (колишній колега Литвиненка по ФСБ) і бізнесмен Дмитро Ковтун, який раніше працював у ГРУ. "Ймовірним причетним" до вбивства Литвиненка суд Лондона визнав президента РФ Володимира Путіна.

Росія традиційно відкидає всі звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram