ГоловнаСвіт

Нацрозвідка США визначила стратегічну мету Росії щодо України

В американській розвідці вважають, що українська опозиція схильна до політичних поступок Кремлю.

Нацрозвідка США визначила стратегічну мету Росії щодо України
Дэниел Коутс
Фото: EPA/UPG

Стратегічною метою Росії в 2017 році залишається зрив спроб України стати частиною європейської спільноти.

Про це йдеться в щорічному аналізі загроз миру і стабільності, що його представив директор Національної розвідки США Ден Коутс. Відповідний документ опубліковано на сайті відомства.

"За нашими оцінками, стратегічні цілі Москви в Україні - підтримування довгострокового впливу на Київ і зрив спроб України інтегруватися в західні інститути - залишаться незмінними в 2017 році. Путін, імовірно, підтримуватиме тиск на Київ через численні канали, в тому числі за допомогою дій на сході України, де Росія озброює так званих "сепаратистів". Москва також прагне підірвати крихку економічну систему України і [зберегти] політичну розщепленість цієї країни, щоб створити можливості для відновлення і консолідації російського впливу на українську владу", - прогнозує Коутс.

На думку директора Нацрозвідки, українська опозиція схильна до політичних поступок Кремлю, "особливо в той час, як у Східній Україні тривають бої". Як випливає з доповіді, це суттєво обмежує бажання і здатність Києва до компромісу, ускладнюючи перспективи реалізації Мінських угод. Окрім того, наголошено, що Росія значною мірою контролює рівень насильства, коливання якого використовує для тиску в переговорному процесі.

У доповіді також зазначено, що "боротьба України в реформуванні її інститутів визначить, чи може вона залишатися на європейському шляху або знову стане жертвою суперництва еліт і російського впливу".

Це перша доповідь Нацрозвідки, складена колишнім сенатором від Республіканської партії. Коутс був призначений на посаду 15 березня.

Як повідомляли напередодні, новий голова ФБР пообіцяв продовжити розслідування щодо Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram