ГоловнаСвіт

У Польщі тисячі демонстрантів вийшли на антиурядовий марш

Поляки "хочуть Європи". 

У суботу, 6 травня, в центрі столиці Польщі Варшави пройшла акція протесту  "Марш за свободу", організована найбільшою опозиційною партією "Громадянська платформа". Тисячі поляків виступили з протестом проти уряду, сформованого націонал-консервативною партією "Закон і справедливість". За даними організаторів, в акції взяли участь 50 тисяч осіб, поліція повідомила про 9 тисяч учасників, передає Німецька хвиля.

"Ми не дозволимо забрати у нас нашу свободу", - заявив голова партії, колишній міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина. 

За його словами, партія бореться за демократичну і європейську Польщу. Крім того, "Громадянська платформа" виступає за збереження принципу розподілу різних гілок влади і незалежну юстицію.

Критики польської влади попереджають про авторитарні тенденції в країні. Зокрема, вони вказують на те, що президент Анджей Дуда заявив про намір провести 2018 року референдум про зміну конституції, а також на недавні реформи юстиції та ЗМІ.

Тим часом голова партії "Закон і справедливість" Ярослав Качинський відкинув звинувачення опозиції.

"У нас демократія. Кожен має право на свою думку, кожен може виходити на демонстрації, обирати, кого він хоче і писати, що він хоче", - заявив він.

Нагадаємо, багатотисячні акції протесту проти реформ правлячої партії пройшли в більшості міст Польщі в січні. Протестували також поляки за кордоном - мітинги відбулися в 11 містах за кордоном. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram