ГоловнаСвіт

Меркель запропонувала стратегію батога і пряника щодо Росії

Канцлер ФРН відкинула ідею створення американської та європейської зон відповідальності НАТО. 

Меркель запропонувала стратегію батога і пряника щодо Росії
Фото: EPA/UPG

Відносно Росії НАТО слід поєднувати демонстрацію сили з готовністю до діалогу. Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, передает Німецька хвиля.

Анексія Криму і конфлікт на сході України викликали стурбованість у країн Балтії та Польщі, а ситуація в Молдові викликає питання в Румунії і Болгарії, констатувала Меркель у щотижневому відеозверненні в суботу, 6 травня.

За словами федерального канцлера, цим країнам було важливо, щоб НАТО відреагувало на те, що відбувається і, наприклад, направило війська до країн Балтії.

"Німеччина завжди дуже уважно стежила за тим, щоб, з одного боку, демонструвати готовність до захисту всієї території альянсу, а з іншого - не обривати переговорного контакту з Росією", - вказала Меркель.

Вона наголосила, що всі заходи вживаються таким чином, щоб не порушувати Основоположного акта НАТО-Росія та забезпечити подальшу роботу Ради НАТО-Росія. 

У своєму відеозверненні канцлер ФРН виступила проти дроблення єдиної зони відповідальності НАТО, щоб за безпеку в Америці відповідали США і Канада, а в Європі - лише європейські партнери. Вона наголосила, що альянс повинен у всіх своїх аспектах і місіях виступати як єдина організація.

Одночасно Ангела Меркель спростувала думку про те, що з 2014 року НАТО знову зосередило більше уваги на захисті території країн-членів альянсу і в зв'язку з цим нагадала, наприклад, про місію НАТО в Афганістані.

Як повідомлялося, НАТО хоче активізувати політичний діалог із "самовпевненою" Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram