ГоловнаСвіт

Патріарх Кирило пов'язав перемогу СРСР у Другій світовій війні з молитвами Георгія Побідоносця

Глава РПЦ вважає невипадковим, що "маршала перемоги" звали Георгій Жуков.

Патріарх Кирило пов'язав перемогу СРСР у Другій світовій війні з молитвами Георгія Побідоносця
Фото: inforesist.org

Патріарх Російської православної церкви (РПЦ) Кирило (Володимир Гундяєв) пов'язав перемогу радянських військ у Другій світовій війні з молитвами святого Георгія Побідоносця.

Про це йдеться в тексті його виступу перед вірними на Поклонній горі в Москві, опублікованому на сайті РПЦ.

"Зіткнулися сили, одна з яких у кілька разів перевершувала іншу. Ворог був непомірно сильнішим у всьому - в економіці, в організації, озброєнні, в багатьох галузях, зокрема в галузі військових наук... Але цей народ, який, здавалося б, був приречений стати жертвою, раптом здобуває переконливу перемогу! І останні залпи Великої Вітчизняної війни пролунали в дні, коли вшановується пам'ять святого Георгія Побідоносця. Випадковість? Хтось думає, що так, але не ми, люди віри. А хіба можна назвати випадковим збігом, що маршалом Перемоги був Георгій Костянтинович Жуков? Святий Георгій через ці знаки являв нам свою присутність в нашій боротьбі і в нашій Перемозі", - заявив російський патріарх.

Він також підкреслив, що перемога у Другій світовій війні - це перемога на межі неможливого".

"Протягом всієї історії наш народ, звертаючись до святого великомученика Георгія в найтяжчі хвилини, насамперед пов'язані з військовими діями, отримував бажане. Святий великомученик підносив про вітчизну нашу молитви перед лицем Божим, і ці молитви Бог чув і дарував перемогу воїнству нашому і нашому народу", - сказав Кирило.

"Ось і сьогодні ми молимося святому великомученику Георгію, щоб він зберігав нашу Вітчизну від ворогів зовнішніх і внутрішніх, щоб захищав нашу Москву, зміцнював віру жителів граду цього, щоб Москва ставала Першопрестольним градом не тільки за назвою, а за вірою людей, що живуть у ній. Тоді його молитовне заступництво перед Господом буде сильним, і Росія буде непереможною, і град Москва буде великим", - додав він.

Нагадаємо, раніше патріарх Кирило закликав росіян "зберігати єдність і не брати участь в жодних громадянських конфліктах".

У березні глава РПЦ звинуватив інтелігенцію у революції 1917 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram