ГоловнаСвіт

У Франції стартував другий тур президентських виборів

Президентом стане Макрон або Ле Пен.

У Франції стартував другий тур президентських виборів
Фото: EPA/UPG

У неділю, 7 травня, у Франції стартував другий тур президентських виборів, в який пройшли колишній інвестиційний банкір Еманюель Макрон і лідер ультраправого "Національного фронту" Марін Ле Пен.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Виборчі дільниці відкрилися у Франції о 8:00 за місцевим часом і закриються о 19:00. Як очікується, до цього моменту вже стануть відомі результати екзит-полів.

Офіційні підсумки голосування будуть оголошені 11 травня, але фактично ім'я переможця стане відоме раніше.

Ліберальний центрист Макрон виступає за подальше дерегулювання економіки і підтримує Євросоюз. Водночас, Ле Пен пропонує французам націоналістичну, антиімміграційну програму - вона хоче відмовитися від євро і провести референдум про членство країни в ЄС. Опитування та спостерігачі раніше пророкували перемогу Макрону, але, за словами аналітиків, низький рівень явки може значно підірвати його шанси.

Після закінчення голосування кандидати виступлять на мітингах своїх прихильників. Мітинг Макрона пройде на площі перед Лувром, резиденцією французьких королів до другої половини XVII століття, коли Людовік XIV побудував Версаль. Кандидат вибрав це місце після того, як міська влада відмовила йому в проведенні акції на Марсовому полі перед Ейфелевою вежею через побоювання, що мітингувальники зіпсують газони.

Марін Ле Пен звернеться до своїх прихильників у мисливському павільйоні імператора Наполеона III у Венсенському лісі на південному сході Парижа. Водночас, адміністрація павільйону відхрестилася від асоціацій з ідеями "Національного фронту", розмістивши на своєму сайті заяву, в якій говориться, що прихильники Ле Пен "могли б з таким же успіхом орендувати десятки інших місць у Франції".

Нагадаємо, напередодні штаб Макрона заявив про масивну хакерську атаку, в результаті якої в мережу потрапило 9 Гб електронного листування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram