ГоловнаСвіт

Президентська кампанія у Франції завершилася незвичайними акціями протесту

Молодь виступає проти обох кандидатів у президенти.

Президентська кампанія у Франції завершилася незвичайними акціями протесту

Останній день передвиборної гонки у Франції відзначився гучними акціями. Кандидати в президенти Еммануель Макрон і Марін Ле Пен наостанок позаочі обмінялися взаємними докорами, повідомляє DW.

Незважаючи на посилення заходів безпеки, активістам екологічної організації Greenpeace вдалося рано-вранці піднятися на Ейфелеву вежу і вивісити між її опорами банер проти праворадикального кандидата Марін Ле Пен. На ньому написали гасло республіки "Свобода. Рівність. Братерство, а також хештег #resist (опір).

Плакат провисів 45 хвилин. Поліція визнала, що інцидент оголив "прогалини в системі безпеки пам'ятки", і пообіцяла зробити висновки спільно з міською владою і компанією-оператором вежі, відзначає агентство новин AFP. За результатами акції Greenpeace затримано 12 осіб.

У Парижі протестували школярі та студенти. Принаймні десять шкіл і ліцеїв були частково або повністю заблоковані молоддю, яка виступає проти обох кандидатів у президенти. Незадоволені також пройшли маршем вулицями французької столиці зі слоганами "Ні Ле Пен, ні Макрону, ні вітчизні, ні патрону", натякаючи на націоналістичні погляди Ле Пен і прихильність Еммануеля Макрона до бізнесу.

Проти Ле Пен виступили також прихильники Макрона під час відвідування нею кафедрального собору в Реймсі. Активісти під церквою вигукували "Марін, поверни гроші!". Політик, яку напередодні закидали яйцями в Бретані, була змушена вийти з собору через чорний хід, закриваючи голову руками.

Макрону під час візитів до представників робітничого класу кричали "Ганьба!" і освистували.

У п'ятницю французька поліція також затримала підозрюваного радикала. 34-річного чоловіка, який перейшов в іслам, затримали біля військової авіабази в Нормандії, а в кущах неподалік виявили дробовик і два револьвери. За даними AFP, в машині підозрюваного знайшли прапори терористичного угруповання "Ісламська держава", а на флешці виявилося відео з присягою на вірність ІДІЛ.

Нагадаємо, що другий тур виборів президента у Франції відбудеться в неділю, 7 травня.

Перший тур Макрон виграв з результатом 24,01% голосів, Ле Пен набрала 21,30%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram