ГоловнаСвіт

Макрон заговорив про "фрексіт"

Кандидат у президенти вимагає реформувати Євросоюз.

Макрон заговорив про "фрексіт"
Фото: EPA/UPG

Фаворит президентської гонки у Франції Еммануель Макрон заявив, що Євросоюз потрібно реформувати, інакше на нього чекає "фрексіт" (вихід Франції з ЄС).

"Я - проєвропейський політик, під час цих виборів я постійно захищав європейську ідею і європейську політику, оскільки я вважаю, що це надзвичайно важливо для французів і для того, яке місце наша країна посідає в процесі глобалізації. Але водночас ми повинні враховувати ситуацію, слухати людей, те, що вони надзвичайно розгнівані сьогодні і не хочуть чекати. Подальша розбалансованість у роботі ЄС неприпустима. Тому я вважаю, що мій мандат поширюється і на глибоке реформування Євросоюзу, нашого європейського проекту", - сказав Макрон в інтерв'ю Бі-бі-сі.

Макрон додав, що якби він дозволив і надалі Євросоюзу функціонувати як зараз, це було б зрадою.

"І я не хочу цього, - сказав він. - Тому що на наступний день у нас буде "фрексіт", або знову - "Національний фронт".

Нагадаємо, у другому турі голосування на виборах президента Франції, який пройде в неділю, Макрону протистоїть лідер ультраправих Марін Ле Пен.

Ле Пен отримала безліч прихильників, виступаючи проти Євросоюзу. Вона пообіцяла в разі своєї перемоги провести референдум про вихід Франції з ЄС, що за аналогією з британським "брексітом" вже отримало прізвисько "фрексіт".

Її підтримують виборці в сільських регіонах, а також у колишніх індустріальних центрах, яких приваблюють її обіцянки повернути контроль над кордонами країни і радикально скоротити масштаби імміграції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram