ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російським школярам за підтримку Навального погрожують дитбудинками, - ЗМІ

У місцевій школі пообіцяли, що таких бесід зі школярами більше не буде.

Російським школярам за підтримку Навального погрожують дитбудинками, - ЗМІ
Протест 26 марта
Фото: EPA/UPG

У російському місті Володимирі адміністрація середньої школи №15 пригрозила вилученням з сімей і відправленням у дитбудинок школярам, які підтримують опозиціонера Олексія Навального і брали участь в антикорупційних акціях.

Про це повідомляє місцеве видання "Зебра ТВ", яке опублікувало аудіозапис розмови.

Заступник директора школи Тетяна Агеєва просто під час уроку "відчитала" учнів за те, що деякі з них відвідали відкритий в обласному центрі, місті Володимирі, передвиборний штаб Навального. Заступник директора пообіцяла, що батьки школярів "будуть притягнуті до відповідальності", оскільки не впоруються з обов'язками з виховання дітей, а сама вона приїде до них у гості з "групою швидкого реагування".

Агеєва заявила, що брати участь у мітингах мають право лише повнолітні громадяни Росії, а мітинги Навального назвала екстремістською діяльністю, залучати до якої неповнолітніх забороняє закон.

Директор школи №15 Наталія Кузнєцова пізніше визнала, що подія "не цілком нормальна", і що в цій історії "значно перегнута палиця" і пообіцяла, що подібних бесід зі школярами більше не буде. Водночас директор уникнула відповіді на запитання, чи будуть застосовані санкції до її заступника.

Це не перший виступ педагога після мітингів проти корупції, організованих Олексієм Навальним, що потрапив у ЗМІ. Вчитель томської гімназії №2 Віталій Хованський називав учнів, які вийшли на мітинг проти корупції 26 березня, "ліберал-фашистами", "зрадниками" і "холопами англосаксів".

У Томському університеті старший викладач Микола Пічкуров відчитував студентів, які прийшли на мітинг "Він нам не Дімон", і звинувачував їх у тому, що вони брали участь в акції за гроші.

У Брянській області поліція забрала з уроку учня місцевої школи Максима Лосєва, який зробив репост інформації про мітинг на своїй сторінці в соцмережі. Директор і викладач школи провели з однокласниками Лосєва "бесіду", під час якої застерегли молодих людей від перегляду роликів Навального і участі в протестних акціях.

Нагадаємо, в неділю, 26 березня, в Москві і низці міст РФ пройшли антикорупційні мітинги. Приводом стало розслідування Фонду боротьби з корупцією опозиціонера Олексія Навального, який 2 березня опублікував матеріали про "корупційну імперію" прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва під назвою "Він вам не Дімон".

У фонді стверджують, що Медведєв і його оточення створили злочинну схему, засновану на благодійних фондах, якими керують друзі, однокурсники і довірені особи голови уряду.

Учасники мітингів вимагали реакції російської влади на розслідування Навального. Проте на федеральних телеканалах і в державних ЗМІ РФ протести особливо не висвітлювали, а по всіх містах пройшли масові затримання учасників акцій. Затримано і самого Навального. Силовики обшукали, а потім опечатали московський офіс ФБК.

Раніше повідомлялося, що президент Росії вперше за тиждень відреагував на масштабні акції проти корупції, які пройшли 26 березня по всій країні. Володимир Путін порівняв антикорупційні мітинги в РФ з Євромайданом і "арабською весною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram