ГоловнаСвіт

У Сомалі силовики випадково застрелили міністра

Кількох людей заарештовано.

У Сомалі силовики випадково застрелили міністра
Сомалийские силовики
Фото: EPA/UPG

У Сомалі співробітники сил безпеки застрелили міністра з громадської роботи Абдуллахі Шейха Абаса (Abdullahi Sheikh Abas), прийнявши його за радикального ісламіста.

Про це повідомляє ВВС із посиланням на місцевих чиновників.

За словами співрозмовників видання, 31-річного Абаса вбили у власному автомобілі поблизу президентського палацу в столиці країни Могадишо.

Після вбивства міністра президент Сомалі Мохамед Абдуллахі Мохамед скасував свій візит в Ефіопію, зазначає місцеве радіо. Глава держави не коментував обставин убивства Абаса, але сказав, що наказав міністрам силових відомств "негайно розібратися у витоках цієї сумної трагедії", а також "провести розслідування" стосовно зловмисників.

Міністр інформації Сомалі Абдірахман Осман заявив, що кількох людей заарештовано.

У поліції пояснили, що поліцейський патруль натрапив на автомобіль, який блокував дорогу, і, подумавши, що ним керують бойовики, відкрив вогонь. Абаса вбили "помилково - вони відкрили вогонь по його машині випадково", пояснили в поліції.

За даними ВВС, убитий міністр виріс у таборі Дадааб у Кенії, де живуть сотні тисяч сомалійців, які втекли від громадянської війни у своїй країні. У листопаді 2016 року він став наймолодшим міністром у Сомалі.

Зараз значна частина території Сомалі залишається під контролем ісламістського угруповання "Аш-Шабаб". Як зазначає ВВС, у зв'язку із цим сомалійські силовики ведуть активну боротьбу з бойовиками, які здійснюють збройні напади і вибухи за участю терористів-смертників у Могадишо. При цьому аналітик ВВС з питань Сомалі Абдуллахі Абді (Abdullahi Abdi) зазначає, що співробітники сил безпеки іноді нервують і раніше вже були випадки, коли вони стріляли в чиновників чи один в одного, не розібравшись у ситуації. Проте міністр став найбільш високопоставленою жертвою "вогню по своїх".

Нагадаємо, 24 квітня в Сомалі група військових підірвалася на фугасі. Угруповання "Аш-Шабаб" взяло на себе відповідальність за вибух.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram