ГоловнаСвіт

Бойовики з Донбасу скаржаться на негостинність Росії

Їм обіцяють допомогти, але нагадують, що криза в Росії спровокована саме "українською війною".

Бойовики з Донбасу скаржаться на негостинність Росії
Фото: EPA/UPG

Учасники бойових дій на Донбасі поскаржилися Громадській палаті (ГП) РФ на байдужість російської влади до їхньої долі. Про це пише видання "КоммерсантЪ" у статті "Батальйони просять розуміння".

За словами колишніх бойовиків і російських найманців, прокуратура РФ видає їх з Росії на запит українських колег, російські суди депортують їх за порушення міграційного законодавства, а влада невизнаних "республік" ніяк не відстоює інтересів цієї категорії.

Так, голова "Союзу політемігрантів і політв'язнів" України Шеслер Лариса нагадала, що Росія в 1993 році підписала конвенцію про правову допомогу, яка передбачає видачу людей, обвинувачених у злочинах в інших колишніх радянських республіках. Згідно з цим документом, Україна порушує кримінальні справи за звинуваченням у сепаратизмі або за кримінальними статтями - такими, як розкрадання власності, і російська прокуратура "часто йде на поводу в прокуратури України" і намагається видати таких людей за запитами Києва. "Ми буквально виривали людей, знімали їх з поїзда на Київ", - поскаржилася вона.

Крім того, бойовикам, які воювали проти України, виявилося непросто освоїтися в Росії. "В Росії практично неможливо отримати статус біженця. А зараз суди почали відмовляти у продовженні тимчасового притулку. Їм кажуть, що на Донбасі війна закінчилася, можна їхати назад", скаржилася Шеслер Лариса. За даними "Ъ", зараз статус тимчасового притулку в Росії мають 294 529 осіб. Статус біженця з початку 2017 року отримала одна людина.

У Громадській палаті пообіцяли допомогти, але додали, що очікування бойовиків від Росії "виявилися завищеними". Ветеранам також нагадали, що "економічна криза в Росії була спровокована українською війною".

"Добре, що українські біженці і політемігранти нарешті починають розуміти: Росія це трохи не той формат, що бачився їм колись в рожевих або блакитних тонах. Це не СРСР, і тут є свої відомі проблеми, які треба враховувати. Можливо, якщо б зрозуміли це раніше, не було б такої страшної війни. Тому у них не може бути зайвих претензій до Росії, завищених очікувань", - повідомив на зустрічі віце-президент Центру моделювання стратегічного розвитку Григорій Трофимчук. Він поскаржився, що в самій ГП "в рамках кризи часто немає грошей навіть на те, щоб купити папір", і підкреслив, що "криза спровокована української війною".

На нараді в ГП були присутні представники МВС, які займаються проблемами біженців та шукачів притулку. Виступати з окремою доповіддю вони відмовилися, але запевнили громадських діячів, що змушені діяти в рамках чинного законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram