ГоловнаСвіт

У МЗС розкритикували рішення нелегітимного суду РФ у Криму продовжити термін ув'язнення українців Панова і Захтея

У МЗС повідомили про можливе застосування до Євгена Панова тортур.

У МЗС розкритикували рішення нелегітимного суду РФ у Криму продовжити термін ув'язнення українців Панова і Захтея
Спикер Министерства иностранных дел Украины Марьяна Беца

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з рішенням т.зв. російського "Київського районного суду Сімферополя", нелегітимного з точки зору як законодавства України, так і міжнародного права, продовжити до 07.06.2017 р. термін утримання під вартою громадян України Євгена Панова і Андрія Захтея, переміщених у лютому 2017 року з Росії на територію тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

Про це повідомляє LB.ua з посиланням на речника МЗС Мар'яну Бецу.

"Укотре заявляємо, що, відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" будь-який акт (рішення, документ), виданий незаконними органами, є недійсним і не створює правових наслідків, - наголосили в МЗС. - Вимагаємо задовольнити неодноразові звернення Посольства України в РФ з вимогою забезпечити доступ українських консулів до Євгена Панова та Андрія Захтея".

У відомстві також зауважили, що відмова російських органів влади дозволити українським консулам провести зустріч із Пановим і Захтеєм є грубим порушенням Віденської конвенції про консульські зносини і Консульської конвенції між Україною і РФ, а також черговим свідченням систематичного ігнорування Російською Федерацією прав незаконно утримуваних громадян України.

Крім того, в МЗС зазначили, що є інформація про застосування до Євгена Панова тортур. "Категорично засуджуємо такі незаконні дії і вимагаємо від РФ негайно дотримуватися прав людини", - наголосили в МЗС.

Українців затримали на початку серпня 2016 року за звинуваченням у підготовці диверсій у Криму. Спочатку вони дали свідчення, але потім відмовилися від них, заявивши про тортури в ФСБ. На початку грудня 2016 року і Євген Панов, і Андрій Захтей направили до Слідчого комітету Росії заяви про тортури з боку ФСБ.

Президент Росії Володимир Путін вважає, що Захтей і Панов збрехали про те, що їх катували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram