ГоловнаСвіт

МЗС назвало кількість незаконно утримуваних в окупованому Криму українців

На території РФ продовжують незаконно утримувати не менш ніж 15 громадян України.

МЗС назвало кількість незаконно утримуваних в окупованому Криму українців
Спикер Министерства иностранных дел Украины Марьяна Беца

Постійно збільшується кількість громадян України, затриманих нелегітимними російськими органами на території окупованого Криму за звинуваченням у "тероризмі", "екстремізмі" і "диверсійній діяльності".

За інформацією українських правозахисників, на території окупованого півострова незаконно утримують щонайменше 27 громадян України, повідомляє LB.ua з посиланням на речника МЗС Мар'яну Бецe.

При цьому на сьогодні на території РФ продовжують незаконно утримувати не менш ніж 15 громадян України (Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Олексій Чирній, Микола Карпюк, Станіслав Кліх, Валентин Виговський, Олександр Костенко, Сергій Литвинов, Руслан Зейтуллаєв, Нурі Примов, Рустем Ваїтов, Ферат Сайфуллаєв, Віктор Шур, Андрій Коломієць).

Українська сторона висловлює протест щодо продовження РФ практики порушення прав людини, незаконних затримань, дискримінації та репресій щодо громадян України в Криму і на тимчасово непідконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей.

Україна вимагає безумовного і негайного звільнення РФ усіх незаконно утримуваних нею громадян України відповідно до норм міжнародного права і припинення політики незаконних затримань українських громадян на території РФ і в окупованому Росією Криму.

У відомстві нагадали, що питання незаконного утримання РФ громадян України постійно порушують представники МЗС і закордонних дипломатичних установ України під час зустрічей і переговорів з іноземними партнерами, в тому числі і в рамках міжнародних організацій і під час тематичних міжнародних заходів.

Нагадаємо, 24 січня ПАРЄ прийняла резолюцію з вимогою звільнити українців Сенцова, Сущенка та Семену. А напередодні Європарламент прийняв резолюцію з вимогою до Росії звільнити 31 українця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram