ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія розмістила випуск бондів на рекордні $17,5 млрд

Раніше передбачали, що Ер-Ріяд розмістить цінні папери на $10-15 млрд.

Саудівська Аравія розмістила випуск бондів на рекордні $17,5 млрд
Саудовская Аравия
Фото: wfhsmiddleeast.wikispaces.com

Саудівська Аравія розмістила держоблігації на міжнародному ринку на рекордну суму - $17,5 млрд.

Як повідомляє Financial Times, це найбільший випуск бондів серед країн, що розвиваються.

Королівство вперше вийшло на світовий ринок боргових зобов'язань, щоб подолати фінансові труднощі після дворічного падіння цін на нафту.

Йдеться про три випуски доларових облігацій: п'ятирічні бонди з прибутковістю на 140 базисних пунктів вище, ніж у відповідних казначейських облігацій США, 10-річні - на 170 базисних пунктів вище і 30-річні - на 215 базисних пунктів вище, ніж держбонди США.

Раніше передбачали, що Ер-Ріяд розмістить цінні папери на $10-15 млрд.

Саудівці, "ймовірно, хочуть використовувати проміжок перед виборами і можливим підвищенням ставки. Надрукувати багато зараз і потім подивитися, як буде розгортатися ситуація", - вважає трейдер GMSA Investments Ltd. у Лондоні Анджело Розетті.

Операцію з розміщення спільно координували Citigroup Inc., HSBC Holdings Plc и JPMorgan Chase & Co. Bank of China Ltd., BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. і NCB Capital також допомагали в організації випуску.

Перше розміщення держоблігацій Саудівської Аравії на міжнародному ринку є частиною масштабного плану країни щодо зниження залежності від нафтових доходів. План було представлено в листопаді 2015 року у зв'язку з тим, що ціни на нафту впали до $50 за барель порівняно з $115 за барель роком раніше.

Попередній рекорд розміщення для країн, що розвиваються, встановила Аргентина, яка раніше цього року продала облігації на суму $16,5 млрд.

Нагадаємо, в квітні саудівський принц розкрив подробиці плану щодо позбавлення від нафтової залежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram