ГоловнаСвіт

Мосул може стати приводом для Третьої світової, - віце-прем'єр Туреччини

Турецький чиновник вважає, що майбутнє Мосула безпосередньо зачіпає інтереси Туреччини.

Мосул може стати приводом для Третьої світової, - віце-прем'єр Туреччини
Иракские военные
Фото: EPA/UPG

Спроба перетворити операцію зі звільнення іракського Мосула від бойовиків "Ісламської держави" (ІДІЛ) на привід для нової війни, яку будуть вести руками третіх сил, може призвести до катастрофічних наслідків, у тому числі Третьої світової війни.

Про це сказав в Антальї віце-прем'єр уряду Туреччини Нуман Куртулмуш, повідомляє агентство "Анадолу".

За його словами, Туреччина розташована в непростому регіоні, обтяженому складними проблемами.

"З одного боку, ми ведемо боротьбу з терористичною течією Фетхуллаха Гюлена, терористами PПK і ДАЕШ, а з іншого - змушені протистояти хаосу, що охопив Сирію й Ірак", - сказав віце-прем'єр.

Говорячи про операцію звільнення другого за величиною міста Іраку - Мосула, Куртулмуш підкреслив, що питання майбутнього цього міста безпосередньо зачіпає інтереси Туреччини, так само як і майбутнє Алеппо і Дамаска. "Жителі сусідніх країн - наші друзі, брати, родичі. Усі ми живемо в одному регіоні. Ніхто не має права перешкоджати Туреччині цікавитися подіями, що відбуваються в сусідніх країнах", - підкреслив віце-прем'єр.

Віце-прем'єр нагадав, що бойовики ІДІЛ захопили Мосул понад два роки тому. "Сьогодні прем'єр Іраку намагається критикувати Туреччину. Проте спочатку він повинен відповісти на питання, чому друге за величиною міста Іраку було здане терористам без єдиного пострілу? Чому за всі ці роки так і не погоджено плану порятунку Мосула? Чому США і міжнародна спільнота не сприймали всерйоз боротьбу з ДЕАШ?" - сказав Куртулмуш.

У ніч на 17 жовтня прем'єр-міністр Іраку Хайдар аль-Ібаді оголосив про початок операції зі звільнення Мосула від бойовиків ІДІЛ. Місто перебуває під контролем бойовиків угруповання з червня 2014 року.

Нагадаємо, що іракська армія оцінює число бойовиків ІДІЛ у Мосулі в 5-6 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram