ГоловнаСвіт

Угода між Україною та Ізраїлем про тимчасове працевлаштування містить "чорні плями" щодо соцзахисту українців, - депутат

Ці недоліки треба виправити, а також перевірити документ на корупційні ризики.

Угода між Україною та Ізраїлем про тимчасове працевлаштування містить "чорні плями" щодо соцзахисту українців, - депутат
Фото: EPA/UPG

Угода між Україною та Ізраїлем про тимчасове працевлаштування українських громадян містить "чорні плями" щодо соцзахисту українців, а також корупційні ризики. Це треба виправити, що буде зроблено спільно з ізраїльською стороною.

Про це в коментарі LB.ua повідомив народний депутат Верховної Ради України Георгій Логвинський, коментуючи статтю "Семеро до рота, один до роботи".

"Цю угоду ми лобіювали декілька років, це дуже важлива угода. Але коли з'явився протокол, ми побачили, що це не той драфт, про який говорили. Виявилося, що в ньому є "чорні плями". До цього протокол бачили тільки в МЗС, депутати не мали до нього доступу. В самій угоді написано, що гроші з людей братися не повинні, а в протоколі вказано - близько 1 тис. доларів може стягувати з кожної людини незрозуміла компанія. На зустрічі в Міністерстві соцполітики вже було сказано, що цю компанію вибирають. Можливо, компанію вибирають працівники МЗС, які хочуть когось поставити за домовленостями? Хоча в угоді написано, що посередників не повинно бути", - сказав Логвинський.

За його словами, в протоколі ж процес відбору прцівників на роботу в Ізраїль прописаний дуже заплутано. Так, ідеться про "уповноважений орган приватної структури". Його буде вибирати ізраїльська сторона за узгодженням з українською, але компанію обиратимуть без тендера.

Також у протоколі прописано, що кандидатів вибиратиме комп'ютерна програма. "Я в жодній країні світу не бачив, щоб працівників вибирав випадковим чином комп'ютер. Тут відсутня логіка. Ізраїльські компанії повинні перебувати тут і відкрито вибирати працівників", - вважає Логвинський.

Також Логвинський вказав на низький рівень оплати праці українських заробітчан. "Зарплата українців становитиме близько 60 доларів на день, а зарплата кваліфікованого китайця, наприклад в Ізраїлі, - 250 доларів на день. А все тому, що Ізраїль не може перевірити кваліфікацію працівників, оскільки їх вибирає комп'ютерна програма. Якби Україна дала ізраїльським фірмам можливість приїжджати і проводити тестування, зарплата була б вищою. Тобто це в рік додаткові зарплати близько 500 млн дол.", - вважає депутат.

Логвинський також звернув увагу, що, згідно із законом, громадянам України не можна відкрити рахунок і розпоряджатися коштами без індивідуальної ліцензії від Нацбанку. "Зазначена угода не передбачає звільнення від цієї ліцензії і не спрощує порядок її одержання. Тобто кожен працівник, який відкриває рахунок, стає порушником. Вирішити цю проблему можна дуже просто - якщо український банк відкриває рахунки в ізраїльському банку. Гроші так само заходять в ізраїльський банк, але проходять через український - тоді це законно. Або скасувати ліцензію для людей, або спростити систему її отримання", - сказав він.

"Люди помилково вважали, що вони нерезиденти: нерезидент не платить податки на території України, а резидент, навіть якщо отримує дохід з-за кордону, платить. Тепер через цю помилку вони повинні платити різницю податків між тим, що повинні були заплатити в Україні, і між тим, що заплатили в Ізраїлі. Ми робимо з них порушників замість того, щоб передбачити порядок, щоб ці гроші зараховувалися компаніями прямо в наш бюджет, як це робиться в Ізраїлі", - додав депутат.

За його словами, він також запросив інформацію в ізраїльської сторони, і вони повідомили, що страховий поліс не покриває всіх речей. "Щодо пенсій, інвалідності гроші не виплачуються - ми бачимо, що певні соціальні речі не закриваються і це треба виправити", додав депутат.

Крім того, Логвинський поставив під сумнів цифру про 15-20 тис. працівників, які зможуть працювати в Ізраїлі. "Тому що ця інформація повинна була бути написана в протоколі, але там цифри немає, немає кількості людей. А в угоді йдеться, що кількість людей визначається саме протоколом", - сказав він.

Логвинський повідомив, що ізраїльська сторона погоджується виправити мінуси. "Буде створено робочу групу, наші представники поїдуть до Ізраїлю з цього питання, а їхні приїдуть в Україну", - сказав він.

"Я буду звертатися до Гройсмана, щоб провести службове розслідування в МЗС і перевірити, чи не зацікавлені вони в корупційній вигоді. Я зроблю все, щоб причетні відповіли за це перед НАБУ", - пообіцяв Логвинський, додавши, що "зараз МЗС і Мінсоцполітики будуть перекидати провину один на одного ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram