ГоловнаСвіт

Клінтон має перевагу в ресурсах, але Трамп може спростувати правила і перемогти, - експерт

Шанси Клінтон і Трампа на перемогу можна оцінити як 60 на 40

Клінтон має перевагу в ресурсах, але Трамп може спростувати правила і перемогти, - експерт
Евгений Курмашов
Фото: Макс Требухов

Шанси Гілларі Клінтон на перемогу на виборах в США вищі, вона має кращі стартові умови і перевагу в ресурсах, але це не означає, що Дональда Трампа потрібно списувати з рахунків.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна сказав Євген Курмашов, директор політичних програм Інституту.

"За моїми оцінками, шанси Клінтон і Трампа на перемогу можна оцінити як 60 на 40. Невелика перевага дійсно є на користь Клінтон. Але треба зазначити, що Клінтон і Трамп, у принципі, починали цю кампанію в дещо нерівних умовах. Якщо подивитися на електоральну географію, є так звані демократичні і республіканські штати, які традиційно від виборів до виборів віддають голоси або тільки демократичному кандидатові, або республіканському кандидату. Тенденції останніх років показують, що традиційно демократичні штати дають кандидату від Демпартії значно більшу кількість вибірників, ніж вона є в кандидатів республіканця. Якщо ми візьмемо штати, які вважаються демократичними, то Гілларі Клінтон вже на старті мала близько 200 голосів вибірників, тоді як для перемоги необхідно мати 270 голосів вибірників і більше. Дональд Трамп починав кампанію, маючи в гарантованому резерві близько 160 голосів вибірників, які йому дають так звані республіканські штати. Це означає, що республіканському кандидату традиційно необхідно працювати більше і старанніше, щоб добрати необхідну кількість голосів вибірників зі штатів, які вагаються, до яких на цих виборах зараховують 11-12 штатів", - сказав він.

Також експерт наголосив, що Клінтон краще готова до виборів з погляду технологій і ресурсів.

"Вибори - це лише почасти боротьба особистостей і програм, але передусім це боротьба ресурсів. Якщо ми оцінимо ресурсну базу Дональда Трампа і Гілларі Клінтон, ми побачимо, що демократичний кандидат володіє великим набором ресурсів та інструментів. Клінтон більше готова до цієї виборчої кампанії. Я маю на увазі і медіа-ресурси, і мережеві ресурси, і фінансові, і особистісні, і технологічні. Коли такі гойдалки відбуваються з рейтингами, коли обидва кандидати фактично йдуть нога в ногу, на перше місце зазвичай виходять технології мобілізації прихильників напередодні дня голосування. У цьому компоненті Трамп продовжує серйозно поступатися Гілларі. Поступатися саме в полях, безпосередньо в роботі з виборцями в невеликих містах, у кампаніях «від дверей до дверей». Усі ці технології, які довели свою ефективність в кампанії Обами, на повен зріст сьогодні працюють на користь демократичного кандидата", - зазначив експерт.

При цьому Курмашов підкреслив, що недавній досвід Brexit у Великобританії показує, що орієнтуватися виключно на логіку, технології та соціологічні викладки в прогнозах не можна. "З погляду логіки й аналізу, Brexit у Великобританії не міг відбутися. Більшість соціологічних замірів показували, що ця ідея не отримує підтримку більшості громадян Великобританії. Всі аналітики були впевнені, що переможе кампанія Remain. І раптом відбувається щось абсолютно незрозуміле, і перемагає ідея, яка руйнує основи і суперечить усім початковим прогнозами", - сказав він.

"Цю тенденцію найкраще описав американський режисер-документаліст Майкл Мур, заявивши, що Трамп має шанси перемогти, тому що нинішній вибір мільйонів американських виборців на користь Трампа - це коктейль Молотова, який людство кидає в політичну систему. Прекрасна метафора, яку можна застосувати сьогодні не тільки до США. Але якщо повернутися до Штатів, то можна сказати, що доля виборів і ім'я нового президента залежить від того, наскільки критичною буде маса тих американських громадян, які захочуть цей коктейль Молотова кинути в обличчя істеблішменту", - підсумував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram