ГоловнаСвіт

МЗС рекомендує громадянам України утриматися від відвідування Росії

"Російська сторона грубо порушує універсальні норми міжнародного права в галузі дотримання прав і свобод людини".

МЗС рекомендує громадянам України утриматися від відвідування Росії
Фото: korrespondent.net

Міністерство закордонних справ України глибоко стурбоване збільшенням числа провокацій з боку російських силових структур стосовно громадян України.

"На території держави-агресора зросла кількість необґрунтованих затримань наших громадян. Російські правоохоронні органи грубо поводяться з українцями, застосовують до них неприпустимі методи фізичного і психологічного впливу, тортури та інші дії, що принижують людську гідність. Громадянам України відмовляють у доступі до них консулів, адвокатів", - йдеться в повідомленні МЗС.

У відомстві підкреслюють, що такими діями російська сторона грубо порушує універсальні норми міжнародного права в галузі дотримання прав і свобод людини, а також свої міжнародно-правові зобов'язання відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року і Консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією від 1994 року.

"З огляду на зазначене, а також з огляду на суттєво обмежені в цей час можливості української сторони забезпечити належну безпеку наших громадян на території РФ, МЗС закликає громадян України утриматися від поїздок до Російської Федерації, а також від прямування транзитом територією цієї держави", - наголошено в заяві МЗС.

Нагадаємо, 30 вересня в Москві було затримано українського журналіста Романа Сущенка, який перебував там у приватних цілях.

Федеральна служба безпеки РФ назвала Сущенка полковником, кадровим співробітником Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

МЗС висловило рішучий протест у зв'язку з безпідставним затриманням журналіста, а голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував повернутися до розгляду ідеї візового режиму з Росією.

Окрім того, в серпні МЗС повідомляло, що в РФ почастішали випадки, коли проти громадян України фабрикують звинувачення в наркоторгівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram