ГоловнаСвіт

Таїланд став першою країною Азії, яка зупинила передачу ВІЛ від матері до дитини

Пан Гі Мун закликав світову спільноту покласти край епідемії ВІЛ протягом найближчих 5 років.

Таїланд став першою країною Азії, яка зупинила передачу ВІЛ від матері до дитини
Фото: bez-zavisimosti.ru

Таїланд став першою країною Азії, якій вдалося повністю зупинити передачу ВІЛ-інфекції та сифілісу від матері дитині.

Про це повідомила Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) на своєму сайті.

У ВООЗ заявили, що звичайні перевірки і безкоштовне лікування для вагітних жінок з ВІЛ має вирішальне значення в припиненні передачі вірусу їхнім дітям.

За даними міністерства охорони здоров'я Таїланду, 98% усіх вагітних жінок, які живуть з ВІЛ, мають доступ до антиретровірусної терапії, і швидкість передачі вірусу від матері до дитини було знижено до менш ніж 2%. Якщо 2000 року, за оцінками відомства, 1000 дітей були інфіковані ВІЛ, то 2015 року число інфікованих при передачі від матері дитини впало до 85 (більш ніж на 90%), що є значним досягненням для країни, де станом на 2014 рік було 450 тис. осіб, які живуть з ВІЛ.

Водночас постійні зусилля й успіхи в запобіганні новим випадкам ВІЛ-інфікування сприяли зниженню числа жінок з ВІЛ-інфекцією серед жінок дітородного віку. За даними органів охорони здоров'я Таїланду, в період з 2000 по 2014 рік число жінок, які заражаються ВІЛ, знизилося з 15 тис. до 1900 на рік (на 87%). Завдяки універсальному медичному страхуванню в Таїланді доступ до більшості медичних послуг мають і багаті, і бідні. При цьому лікування ВІЛ-інфекції в Таїланді забезпечують і тайським громадянами, і мігрантам, зазначає ВООЗ.

Крім Таїланду, таких успіхів досягли Куба, Вірменія, Білорусь і Республіка Молдова.

Генсекретар ООН Пан Гі Мун закликав світову спільноту покласти край епідемії ВІЛ протягом найближчих п'яти років.

За офіційними даними, близько 1,4 млн вагітних жінок у всьому світі заражені ВІЛ. Якщо вони не проходять специфічного лікування, то ризик передачі вірусу дитині сягає 15-45%, але в разі прийому антиретровірусних препаратів імовірність зараження дитини знижується до 1%. Як зазначають у ВООЗ, з 2009 року число дітей, які народжуються з ВІЛ, знизилося з 400 тис. до 240 тис. на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram