ГоловнаСвіт

Куба стала першою країною, яка зупинила передачу ВІЛ і сифілісу від матері до дитини

За останні роки число дітей, які народжуються з ВІЛ, суттєво знизилося.

Куба стала першою країною, яка зупинила передачу ВІЛ і сифілісу від матері до дитини
Фото: obozrevatel.com

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) у вівторок, 30 червня, оголосила Кубу першою у світі країною, яка домоглася припинення вертикальної передачі від матері до дитини ВІЛ і сифілісу.

Згідно з повідомленням на сайті ВООЗ, 2013 року на Кубі зафіксували тільки два випадки вертикальної передачі ВІЛ і п'ять - сифілісу.

Як зазначила голова ВООЗ Маргарет Чен, ліквідація вертикальної передачі ВІЛ на Кубі є важливою перемогою на шляху елімінації ВІЛ-інфекції. Зі свого боку директор Панамериканської організації охорони здоров'я Карісса Етьєнн (Carissa Etienne) наголосила, що успіх Куби продемонстрував важливість загального доступу населення до медичної допомоги для боротьби з ВІЛ.

За офіційними даними, близько 1,4 млн вагітних жінок у всьому світі заражені ВІЛ. Якщо вони не проходять специфічне лікування, то ризик передачі вірусу дитині сягає 15-45%, але в разі приймання антиретровірусних препаратів ймовірність зараження дитини знижується до 1%. Як зазначають у ВООЗ, із 2009 року число дітей, які народжуються з ВІЛ, знизилося з 400 тис. до 240 тис. на рік. Водночас, за попередніми даними, міжнародній спільноті не вдасться досягти наміченої на кінець 2015 року мети у зменшенні числа таких випадків до 40 тис. на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram