ГоловнаСвіт

Президент Нігерії звинуватив США у підтримці "Ісламської держави"

Нігерія сподівається отримати від США військову допомогу для боротьби з ісламістами

Президент Нігерії звинуватив США у підтримці "Ісламської держави"
Боевики "Боко Харам"
Фото: novostiua.net

Президент Нігерії Мухаммаду Бухарі звинуватив США у непрямій підтримці терористичного угруповання "Західноафриканська провінція "Ісламської держави" (ISWAP, раніше "Боко Харам").

Про це повідомляє BBC.

На думку Бухарі, відмова Вашингтона від військових поставок Абуджі через порушення прав людини сприяє радикальним ісламістам.

"Мимоволі і, я наважуся сказати, без наміру застосовуючи поправку Ліхі (забороняє поставки зброї іноземним військовим підрозділам, викритим у безкарному порушенні прав людини), США допомагають терористам "Боко Харам" і заохочують їхню діяльність", - констатував нігерійський лідер.

Він визнав, що у Нігерії немає необхідної зброї та технологій, які могли б надати США, якби не заборона через "так звані порушення прав людини".

20 липня у Вашингтоні відбулася зустріч Бухарі з американським президентом Бараком Обамою, на якій нігерійський лідер попросив про додаткову допомогу для своєї країни. Раніше США пообіцяли надати коаліції африканських країн, які борються з ISWAP, військову допомогу на суму близько $5 млн.

З 2009 року бойовики "Боко Харам" вбили близько 10 тис. осіб. У червні 2015 року правозахисна організація Amnesty International заявила, що близько 8 тис. передбачуваних джихадистів померли після затримання нігерійськими військовими. Влада Нігерії спростувала цю інформацію.

Ісламістське угруповання "Боко Харам" було створене у 2002 році. Воно діє переважно на території Нігерії і в сусідніх з нею країнах. Прихильники "Боко Харам" виступають за введення шаріату і боротьбу зі впливом Заходу. Угруповання, перейменоване у квітні у "Західноафриканську провінцію "Ісламської держави" (ISWAP), стоїть за більшістю терактів, що здійснюються в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram